3.Župna biciklijada

ŽUPA DRAŠKOVEC

ODRŽANA 3. ŽUPNA BICIKLIJADA ŽUPE DRAŠKOVEC

 

 

U nedjelju 15.03.2015. na poticaj župnika Matije Vonića i u organizaciji Župe sv. Rok Draškovec održana je 3. ŽUPNA BICIKLIJADA Župe Draškovec.

Na biciklijadi je sudjelovalo 56 biciklista.

 

Sam polazak je bio kod crkve Marije Magdalene u Donjem Kraljevcu, gdje je uz pratnju redara i policije slijedila vožnja do Hemuševca i Draškovca.

U Draškovcu su se biciklijadi ispred crkve sv. Roka priključili svi preostali vozači te se krenulo prema Čukovcu,Donjem Mihaljevcu, Sveti Mariji, Donjem Vidovcu i Kotoribi .

 

Nakon jednosatne vožnje po hladnom i vjetrovitom vremenu stiglo se do Kotoribe do Župnog dvora gdje su vozači napravili kratki odmor te su bili počašćeni vodom koje je sponzorirala Općina Kotoriba i jabukama koje je sponzoriralo OPG Željka i Draženke Habuš.

 

Napravljena je i zajednička fotografija svih sudionika biciklijade.

 

U Kotoribi biciklisti su posjetili Etno-zbirku tj. izložbu starih etno predmeta koju je postavilo Društvo žena Kotoriba.

Etno zbirka smještena je u Kotoribi u 202 godine starom farofu koji je pod zaštitom kulturne baštine.

U muzeju je izloženo oko 800 eksponata poklonjenih od Kotoripčana. Od starih čaša, namještaja do odjeće, nakita, pisaćih i šivaćih mašina itd...

Predmeti datiraju od 90 do 120 godina i prikazuju tadašnji način, običaje i stil života.

 

"Domaćin etno-zbirke" i njezin "kustos" Irena Maltar obratila se prisutnima te ih ukratko upoznala sa poviješću i sadržajem zbirke.

 

Nakon razgledavanja zbirke slijedio je posjet Crkvi 7. žalosti Blažene Djevice Matije i Sv. Križa gdje su se prisutnima obratili zvonari  Ivica i Nadica, a gđa. Irena Maltar

vjernike bicikliste je upoznala sa znamenitostima "Međimurske katedrale" najveće crkve u Međimurju a i šire.

 

Nakon toga vlč. Matija Vonić sa župljanima je molio XII postaju Križnog puta.

 

Slijedio je povratak kućama preko Steinerove staze kraj Mure na području koje je ujedno i regionalni park, park prirode u području Mure do Goričana pa kućama do Donjeg Kraljevca , Hodošana i Draškovca.

Sama dužina ukupne prijeđene biciklističke rute je 40 km.

 

 

foto i tekst : Dobriša Habuš