Biskup Mrzljak predvodio proslavu sv. Roka u Draškovcu

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u četvrtak 16. kolovoza središnje euharistijsko slavlje u prigodi 252. obljetnice zavjeta sv. Roku u Draškovcu u Međimurju.

Pod nazivom "Rokovo u Međimurju" od 13. do 16. kolovoza u toj se međimurskoj župi koja pripada Donjomeđimurskom dekanatu i ove godine proslavio župni zaštitnik sv. Rok, čijoj je zaštiti prije više od 250 godina u doba pošasti kuge povjereno i cijelo Međimurje. U prigodi Rokova nekada su sve međimurske župe hodočastile u Draškovec, gdje je svetom Roku u čast podignuta zavjetna crkva na posjedu grofa Mihaela Althana, tadašnjeg vlasnika cijelog Međimurja, a posljednjih se godina polako obnovila tradicija hodočašća zaštitniku Međimurja.

Misu je biskup Mrzljak predvodio u perivoju sv. Roka do kojega je pristigla svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja koja je s kipom sv. Roka kojega su nosili Prijatelji sv. Roka iz Draškovca prošla središtem mjesta.

Na početku mise sve je pozdravio domaći župnik Matija Vonić, a na mađarskom jeziku posebno goste iz Sümega u Mađarskoj. Draškovec i Sümeg povezuje osoba Jurja Osterhubera koji je uime grofa Althana kao upravitelj cijeloga Međimurja potpisao zavjet sv. Roku godine 1760. da će, ako Međimurje bude oslobođeno kuge, podići zidanu kapelu u čast sv. Roku u Draškovcu.

U homiliji biskup Mrzljak podsjetio je kako je sv. Rok pritjecao u pomoć onima koji su bili u nevolji, u teškoćama, u bolesti te je na taj način došao do svetosti. Potom je istaknuo kako je svetost nešto posebno, izuzetno, dragocjeno, nešto što je ljudima često nedostupno, ali prema čemu svi pomalo teže. Bog je izvor svetosti i svetiji je onaj čovjek koji je bliže Bogu. Napomenuvši kako je potrebno slušati Božju riječ na način da ona postaje dio ljudskog života, biskup je kazao kako je to put svetosti koji nikome nije nedostupan, te je podsjetivši na Isusove riječi "Što god učiniste jednom od ovih najmanjih, meni učiniste!", naglasio kako je odnos prema drugom čovjeku ispit ljudske svetosti.

Svetost se postiže poštovanjem Božjih uredbi, poštovanjem institucije obitelji koja je sama po sebi sveta, nastavio je biskup te dodao kako se čovjek kršćanin ne smije prepustiti struji ovoga svijeta. Na kraju je istaknuo kako čovjek zapravo sebe uništava kada psuje Boga, kada Boga želi uništiti i kada ga želi maknuti iz svoga života te zaključio da je jedini ispravni, pravi put ljudskoga života onaj kojega nam je svojim riječima, ali i svojim životom pokazao Isus Krist.

Pri kraju mise biskup Mrzljak blagoslovio je životinje i kruh te je s vjernicima izmolio zavjetnu molitvu sv. Roku. Po završetku misnog slavlja procesija se uputila u župnu crkvu oko oltara sv. Roka te su nakon toga na novouređenom trgu ispred župne crkve otkrivene biste grofice Julijane Althan i pjesnika Ive Sokača, koji je rođen u Draškovcu. Biskup je blagoslovio novi trg, a nakon toga su gosti iz Mađarske izveli prigodan kulturno-umjetnički program.