HABEMUS PAPAM

Imamo Papu-Franjo I

Imamo Papu

– Braćo i sestre, dobra večer. Znate da je dužnost konklava bila odabrati rimskog biskupa. Čini se da su moja braća to dovela do krajnosti, ali evo tu smo. Hvala vam na dočeku, hvala cijeloj rimskoj zajednici i prije svega htio bih izmoliti molitvu za našeg papu u miru, Benedikta XVI. Da ga Gospodin blagoslovi i da ga majka Božja čuva. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava ocu... Sada ćemo započeti taj put kardinala i naroda, rimske crkve, put bratstva, pun ljubavi i povjerenja među nama. Molimo uvijek za nas, jedni za drugoga, za cijeli svijet. Da dobijemo veliko bratstvo. Želim da ovaj put crkve koji danas započinjemo bude plodonosan za evangelizaciju ovog prekrasnog grada. Sada bih htio dati blagoslov, ali želim vas zamoliti uslugu, prije nego što biskup blagoslovi narod, molim vas da vi zamolite Gospodina da blagoslovi mene, Molite za mene u tišini – prve su riječi koje je novi papa Franjo I. uputio vjernicima.

– Sveti oče Franjo i svi prisutni koji će primiti Vaš blagoslov putem radija, televizije, medija, zamolimo Boga svemogućeg da pomogne u službi našem Papi i omogući jedinstvo crkve u cijelom svijetu, kazao je vikar.

Novi papa Franjo blagoslovio je okupljeno mnoštvo i sve ljude u svijetu. – Molite za mene i vidimo se uskoro. Sutra se želim pomoliti Bogorodici za uspješan početak. Laku vam noć i ugodan odmor – kazao je papa Franjo I. prije nego što se povukao s balkona.

Vjernici diljem svijeta noćas mogu mirno zaspati. Konačno su ugledali bijeli oblak dima koji čekaju od početka ovogodišnje konklave, odnosno od utorka ujutro. "Bijeli je, bijeli!" prolomili su se uzvici okupljenih na Trgu svetog Petra u 19.06 sati. Novi papa je izabran! Uspješno okončanje ovogodišnjih konklava popraćeno je i tradicionalnom zvonjavom s bazilike, nakon koje će francuski kardinal-dekan Jean-Louis Pierre Tauran na latinskom jeziku pročitati ime Ratzingerova nasljednika!