MEĐIMURSKO PROŠČENJE 2013.

Međimursko Proščenje 2013

MEĐIMURSKO PROŠĆENJE 09.06.2013.-Zagreb

Iz naše župe krenuo je jedan autobus naših župljana u 7,00 ujutro te stigli u Zagreb u 9,15.

Članovi naše udruge Prijatelji svetog Roka presvukli su se u Osnovnoj školi na Kaptolu i zajedno sa Zrinskom Gardom u procesiji krenuli prema katedrali. Pred katedralom su im se priključili i svećenici na čelu s našim Biskupom, te Županom Međimurske županije Matijom Posavec,Gradonačelnikom grada Zagreba Milanom Bandić i saborskim zastupnicima.

U zagrebačkoj katedrali na Međimurskom prošćenju 09.06.2013. na samom početku sve Međimurce i na čelu sa biskupom mons.Josipom Mrzljak pozdravio je preč.dr.Juraj Kolarić,prebendar. U pozdravima je pozdravio i sve članove Zavičajnog Društva Međimurje u Zagrebu na čelu sa predsjednikom dr.Mijom Bergovec . Pozdravljeni su i svi ostali,Zrinska Garda,pjevački zbor iz Donje Dubrave,koji slavi 80 godina od svoga osnutka..i očekivali smo da bude pozdravljena i župa sv.Roka iz Draškovca i Udruga Prijatelji svetog Roka,ali…

 

Profesor Kolarić spomenuo je da je pavlin Bedeković napisao za Međimurje „Rascvalim vrtom Hrvatske“;  IPAK JE SPOMENUT DRAŠKOVEC…rekao je profesor Kolarić „..a pjesnik iz Draškovca Ivan Sokač nazvao ga je ..“falat zemlje štera ima dušu.“

Članovi Udruge u odorama stajali su u sredini katedrale i plijenili pažnju i divljenje svih vjernika.

 

Prvo čitanje iz Knjige o Kraljevima  čitao je naš Predsjednik Udruge g.Ivan Vadas.

Psalam 30  je uglazbio i  otpjevao fra Miroslav Petrac rodom iz Donje Dubrave.

Naš otac biskup je govorio o kršćanskoj nedjelji da je to Isusova želja da se sastajemo.Isus je želio biti u Crkvi u zajednici vjernika i tu ga mi nalazimo.

Monsinjor Josip Mrzljak istaknuo je da su Međimurci oduvijek bili ponizni kršćani, davali važnost  ulozi obitelji u odgoju djece o čemu govore poznati stihovi:

Tu me moja draga majka rodila, tu me ona prva v'cirkvu vodila! Boga molit, bližnjeg ljubit vučila!

-Molitvu vjernika pročitala je gđa.Jelena Vadas. Posebno su zasuzile oči vjernicima kada je Jelena pročitala dvije molitve vjernika na međimurskom dijalektu.

1.“Drogi Božek,v ovom leto vere zafaljujemo ti na sim duhovnim zvonjima z Međimurja. Na zviralo vere i moljitve nastola su to zvanja..dej da mlodi dojdo do toga zvirala,pa nek potečejo nova svećenička i redovnička zvonja..molimo te.“

2.“Fnogi pot teški,črni oblaki naše malo Međimurje prikrijo,razni nas betegi pritiščejo,a nevolje v duši i pri srcu tak joko teščijo.. O sveti Rok,ti kaj si patron i zaštitnik celoga našega Međimurja,sprosi nam jokost,snogo i mir od drogoga Boga..moljimo te.“

Na kraju svete mise poznati pjevač Mirko Švenda-Žiga zapjevao je Međimursku himnu;“Međimurje kak si lepo zeleno..“

Nakon euharistijskog slavlja, povorka je krenula prema parku Opatovina gdje je službeno otvoreno Prošćenje.

Mnogi prolaznici i vjernici koji su bili kod svete mise zaustavljali su naše Prijatelje svetog Roka čestitali im na sudjelovanju, a posebno na molitvi vjernika na Međimurskom.

Nakon prijavka Zrinske garde Čakovec, voditelj je srdačno pozdravio sve prisutne goste, a posebno saborsku zastupnicu Sunčanu Glavak, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, biskupa Varaždinske biskupije mons. Josipa Mrzljaka, župana Međimurske županije Matiju Posavca i njegovu zamjenicu Sandru Herman, predstavnike povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovca, predsjednika Zavičajnog društva Međimurja prof.dr.sc. Miju Bergovca i ostale koji su organizirali slavlje.
U kulturno umjetničkom programu nastupili su KUD Kotoriba, KUD Donja Dubrava, mješoviti pjevački zbor Nikola Tesla iz Zagreba i Žiga Međimurski koji je zaključio taj dio programa.
Ugodno se druženje odvijalo pod velikim šatorom, gdje se uživalo u gastronomskoj ponudi međimurskih specijaliteta i vina. Svi zainteresirani posjetitelji mogli su uživati u obilascima štandova i degustacijama međimurskih kolača, bučinih ulja, sireva i sličnih tradicionalnih proizvoda Međimurja.

Ovogodišnji Dani Međimurja bili su ispunjeni mnogim događanjima. U prostorijama društva otvorena je izložba slika s međimurskim motivima autorice Vere Lipović, održan je u samom centru Zagreba promenadni  koncert Puhačkog orkestra iz Donje Dubrave te forum gospodarstvenika Međimurja u Gospodarskoj komori.


Zavičajno društvo pokazalo je svojim Međimurcima, gostima Zagrepčanima i svima koji su bili prisutni, bogatstvo duhovne i kulturne baštine Međimurja. To se očitovalo učestvovanjem na Svetoj misi u zagrebačkoj prvostolnici i na kulturno umjetničkom dijelu Prošćenja u parku Opatovina.

Nadamo se i druge godine pozivu na Međimursko proščenje. Hvala svima koji su nas predstavljali u Zagrebu.