Misa posvete ulja -Varaždin 17.04.2014.

Varaždin, (IKA) - Misu posvete ulja u zajedništvu sa svećenicima Varaždinske biskupije na Veliki četvrtak 17. travnja u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Pozdravljajući 125 okupljenih svećenika, đakone, redovnice i sve vjernike, biskup Mrzljak podsjetio je da se na Veliki četvrtak spominje ustanovljenja euharistije i svećeničkog reda. Stoga je okupljenim svećenicima čestitao njihov zajednički dan, važan u njihovu životu u kojem su primili sakrament svetog reda kojeg žele obnoviti i ponovno izraziti vjernost službi na koju su pozvani i kojoj su se odazvali. To je i blagdan našeg zajedništva u prezbiteriju, rekao je biskup pozvavši da se u molitvi sjete i onih svećenika koji nisu s njima zbog bolesti ili iz nekih drugih razloga.
U homiliji je biskup Mrzljak istaknuo da se danas spominjemo jednog događaja koji nije samo povijest nego se događa i danas. Taj događaj bit je naše kršćanske vjere, poručio je biskup. Mi svećenici dionici smo Isusovog svećeništva, što znači da smo povezani s Isusom, ali i međusobno upravo po sakramentu svetog reda. Stoga želimo oživjeti Isusa u ovo naše vrijeme, ne samo u euharistiji, nego svaki svećenik kao drugi Krist pozvan je svojim životom i svjedočenjem danas biti dionikom Isusovog svećeništva, naglasio je biskup Mrzljak. Poručio je kako je velika uloga svećenika danas biti s narodom, biti predstavnik Isusa Krista u zajednici. Sjetimo se da nam je nadbiskup Alojzije Stepinac govorio kako svome narodu možemo najviše koristiti upravo kao dobri svećenici. Osobito u ta teška vremena svećenici su nosili križ zbog tog komunističkog sustava te su kroz to vrijeme nosili svjedočanstvo kršćanskog života, istaknuo je biskup napomenuvši da se može reći da svećenici u svako vrijeme doživljavaju razne protivštine te unatoč tome nose Isusovo svjetlo i žive svoje svećeništvo u svojim župnim zajednicama. Naš svećenički život je život za druge, u pomaganju drugima u duhovnom rastu, a osobito u kriznim vremenima pozvani smo biti nosiocima nade kako bi Bog djelovao preko nas u ljudskoj povijesti, kazao je biskup. Danas želimo obnoviti svećenička obećanja i posvijestiti si kako svećenik nije samo u trenutku ređenja, nego da je to zauvijek. Želimo učvrstiti svoje svećeništvo i još se više povezati s našim velikim svećenikom Isusom Kristom bez kojeg naše svećeništvo ne bi imalo nikakvog smisla. Važna je stoga današnja proslava ovog vazmenog otajstva i zato molimo Isusa velikog svećenika da nam pomogne da i mi u našem vremenu na našem području u našim župama svjedočimo svojim životom i isto tako svojim propovijedanjem kako se Božja riječ utjelovljuje i živi u našem današnjem vremenu, zaključio je biskup u homiliji nakon koje su svećenici obnovili svoja svećenička obećanja.
Na kraju euharistije biskup Mrzljak posvetio je ulje koje će se kroz godinu koristiti za različite sakramente.