Papa Benedikt 16

Papa Benedikt 16 je odstupio

Posljednji radni dan u Vatikanu bit će mu 28. veljače.

Papa Benedikt XVI. krajem veljače odstupa s dužnosti. Šokantna vijest stigla je nešto prije 12 sati iz Vatikana, a Sveti otac s dužnosti će otići s posljednjim danom veljače. Razlozi ovako neočekivanog čina još se drže u tajnosti.

"Nakon opetovanog ispitivanja moje savjesti pred Bogom, došao sam do zaključka da je moja snaga, uslijed starosti, nije više prikladna za vršenje dužnosti čelnika Katoličke crkve", poručio je Papa u izjavi.

Pismo biskupa Mrzljaka u povodu odreknuća pape Benedikta XVI. od papinske službe Ispis E-mail

VARAŽDIN, 20. 2. 2013.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uputio je u srijedu 20. veljače pismo sljedećeg sadržaja svim svećenicima i župnicima na području Varaždinske biskupije:

Odreknuće pape Benedikta XVI.

Draga braćo svećenici!

Na blagdan Majke Božje Lurdske 11. veljače ove godine, kada se slavi i Svjetski dan bolesnika, sve nas je iznenadila vijest o odreknuću od papinske službe pape Benedikta XVI. Na konzistoriju pred kardinalima i biskupima izrekao je na latinskom jeziku ove riječi:

Draga braćo,

sazvao sam vas na ovaj konzistorij ne samo zbog triju kanonizacija, već i zato da vam priopćim jednu veoma važnu odluku za život Crkve. Nakon što sam se više put preispitao pred Bogom, došao sam do uvjerenja da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način moju papinsku službu. Veoma sam svjestan da se tu službu, zbog njezine duhovne naravi, mora obnašati ne samo djelima i riječima, već ništa manje patnjom i molitvom.

No, u današnjem svijetu, izloženom brzim promjenama i potresanom veoma važnim pitanjima za život vjere, za upravljanje lađom svetog Petra i naviještanje evanđelja potrebni su također tjelesna i duševna snaga, koja se, posljednjih mjeseci, kod mene smanjila tako da moram priznati da nisam više sposoban dobro vršiti povjerenu mi službu. Zbog toga, duboko svjestan težine ovoga čina, u punoj slobodi, izjavljujem da se odričem službe Rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi 19. travnja 2005. povjerili kardinali, tako da će od 28. veljače 2013., u 20 sati, stolica Svetog Petra biti upražnjena i morat će se sazvati - od strane onih kojima je to zadaća - konklave za izbor novog pape.

Draga braćo, zahvaljujem vam od sveg srca za svu ljubav i rad kojima ste sa mnom nosili teret moje službe i molim oproštenje za sve moje pogreške. Povjerimo, sada, svetu Crkvu brizi Vrhovnog Pastira, Našega Gospodina Isusa Krista i zazovimo svetu Majku Mariju da svojom majčinskom dobrotom bude na pomoć ocima kardinalima u izboru novog pape. Što se mene osobno tiče, želim i ubuduće služiti svim srcem, čitavim životom posvećenim molitvi, svetu Crkvu Božju"

Riječi su to koje ćemo pamtiti, ali o kojima će slušati i mnogi naraštaji nakon nas. Ovaj presedan, kojega je učinio papa Benedikt XVI., velik je događaj u povijesti Crkve. Papu Benedikta XVI. posebno ćemo pamtit po njegovom pohodu Hrvatskoj i Zagrebu 2011. godine. Pamtit ću ga i ja osobno i naša biskupija kojoj me je postavio na čelo 2007. godine. U buli imenovanja napisao je sljedeće:

„Na poseban se način sada skrbimo za pastoralne potrebe ljubljenoga varaždinskog stada, kojemu, poslije preminuća časnoga brata Marka Culeja, žurimo dodijeliti novoga svetog pastira. Ti, časni brate, koji si među vjernicima metropolitanske Crkve zagrebačke dobro i pravo djelovao tražeći Boga svim srcem činiš nam se dostojnim i prikladnim za tu službu. Na savjet Kongregacije za biskupe mi te, dakle, svojom apostolskom vlašću razrješujemo veza s kaltadrijskom Crkvom i službom pomoćnoga biskupa spomenute Zagrebačke nadbiskupije te postavljamo biskupom Varaždinske crkvene zajednice sa svim pravima i ovlastima što ti pripadaju i dužnostima koje te po zakonu vežu. … Dano u Rimu pri Svetom Petru, 20. ožujka, godine Gospodnje 2007., druge našega pontifikata.“

28. veljače, na dan prestanka službe Petrovog nasljednika pape Benedikta XVI., u našoj katedrali u 18 sati slavit ću euharistiju na njegovu nakanu, ali i kao molitvu upravljenu Duhu Svetom za izbor novoga pape. Pozivam i vas, braćo svećenici, da se toga dana na poseban način sjetite Pape u svetim misama u kojima će te toga dana po posljednji puta spomenuti njegovo ime u euharistijskoj molitvi.

- Od 1. ožujka 2013. do izbora novoga pape izostavlja se u euharistijskoj molitvi spomen pape.

- Od 1. ožujka do izbora novoga pape, neka se u molitvama vjernika moli i na nakanu za izbor novoga pape, a u homilijama, duhovnim nagovorima i razmatranjima neka se osvijetli značenje i važnost papinske službe u životu Crkve.

- Na dan kada se sazna da je papa izabran, neka se odmah po našim župama oglase zvona kao znak naše zahvale za izbor, a u nedjelju poslije neka se himnom Tebe Boga hvalimo i molitvom zahvali za novoga Petrova nasljednika.

O svemu ovome obavijestite vjernike u nedjelju 24. veljače te ih potaknite na osobnu molitvu na nakanu Benedikta XVI. i za izbor novog Petrovog nasljednika.

 

Uz iskreni pozdrav u Gospodinu!

 

†Josip Mrzljak

varaždinski biskup