Posjet Šimegu (Sümeg), Mađarska

Grb Sumega

Grb Sumega

Naša mala delegacija zaljubljenika u povijest i prošlost Draškovca, predvođena župnikom Matijom Vonićem , Markom Škoda i Zlatkom Varga,boravila je u Sumegu 01.06. 2012.g. Istraživanje povijesti dovelo nas je do grada Sumega. Osoba koja čvrsto povezuje Draškovec i Sumeg je Juraj plemeniti Osterhuber,upravitelj Međimurja,gospodar Draškovca,plemićki sudac i upravitelj Althanova dvora u Čakovcu.Rođen je u Legradu 1718. od oca Ivana Osterhubera i majke Eve,Žarke r. Čižmešija. Živio je u kurji u Draškovcu. U Draškovcu su mu rođeno svih šestero djece. Njegova žena Anna r. Tarayi rođena je u Sumegu(Šimegu) od poznate plemićke obitelji Franca Taranyi-a. Juraj Osterhuber je umro u Sumegu i pokopan je u kripti župne crkve u Sumegu zajedno sa svojom ženom Annom.

Primljeni smo na najvišoj razini. Primio nas je Gradonačelnik Ferenc Rátosi,dogradonačelnik Dr. Ferenc Kulcsár, ravnatelj muzeja Guyla Tóth, obitelj Pal iz Budimpešte,koja je radi ovoga susreta došla u Šimeg,a njihovi djedovi su radili na imanju obitelji Osterhuber.

U našoj delegaciji bila je i naša prevoditeljica gospođa Etel Nemeth iz Becsehely-a.Prisutni su bili i predstavnici lokalnih medija.

U našemu zaista otvorenom i srdačnom razgovoru prevladala je zajednička želja o boljem povezivanju župe Draškovec i grada Sumega. Na pitanje kako smo došli do Sumega i tko je to koji nas povezuje. Župnik je rekao da je istražujući povijest,jer je i sam zaljubljenik u povijest a uz to i diplomirao povijest,našao osobu Juraja Osterhubera koji je dao i potpisao zavjet sv. Rok,u ime grofa Althana,da će ako kuge nestane iz Međimurja biti sagrađena u Draškovcu crkva u čast sv. Roka. Kuge je nestalo i crkva je sagrađena. Gradonačelnik se odazvao našem pozivu da za Rokovo bude naš gost .

Sumeg je gradić sa oko 7000 stanovnika. U njemu se nalazi prekrasna tvrđava na brijegu koja je sagrađena u 13 stoljeću. Vjeruje se da ju je sagradio Bela IV. Svake godine se održavaju turniri u gradu.

Naši ljubazni domaćini pokazali su nam župnu crkvu,koja se renovira i u kojoj se nalazi grob Juraja Osterhubera,pokazali su nam Franjevačku crkvu i čudotvorni kip Majke Božje,zatim vidjeli smo kapelicu na imanju Nyirlaki u kojoj su pokopani članovi obitelji Osterhuber i Taranyi. Pogledali smo prekrasan dvorac obitelji Osterhuber na imanju Nyirlaki sa prekrasnim perivojem. Ljubazni domaćini počastili su nas ručkom i domaćim specijalitetima. Rastali smo se uz želju da se opet vidimo u Draškovcu. Uputili smo se i u tvrđavu te je razgledali. Puni lijepih utisaka vratili smo se u naš Draškovec,obogaćeni još jednim prijateljstvom i obnovom veza sa gradom s kojim nas veže osoba Juraja Osterhubera.

Matija Vonić, župnik