Blagdan svetog Jakoba u Čukovcu 2014

U nedjelju, 27. srpnja u Čukovcu je održana svečana proslava zaštitnika mjesta, sv. Jakoba. Jutarnju svetu misu slavio je domaći župnik Matija Vonić. Naš župni zbor je pjevao kod jutarnje mise. Pjevano je i spričavanje svetoga Jakoba.

2.ČUKOVEC

Već smo spomenuli da bi mjesto Čukovec moglo imati svoj korijen u toponimu "villa Chico", koji se u jednoj srednjovjekovnoj ispravi spominje 1230. godine. Najvjerojatnije se mjesto Čukovec našlo 1501. godine u sastavu velike župe Bistrica, koja upućuje na župu Donji Vidovec. Kanonske vizitacije 1660. godine opisuju župu D. Vidovec i spominju Kotoribu, a u župi Prelog mjesta Hemuševec i Draškovec, ali ne i Čukovec.

 

Kanonske vizitacije 1688., 1693. i 1698. godine navode da župa D. Vidovec ima tri kapele u Kotoribi, Sv. križu i u Altarecu, koji se od 1698. godine naziva Sv. Marija, kapelu sv. Marije, ali ne spominje Čukovec, što ne znači da mjesto tada nije postojalo, već samo da nije imalo vlastitu kapelu.

Kanonske vizitacije iz 1716. godine vlasnike kuća u Čukovcu, koje je očito bilo malo selo, jer se navode samo petorica kućevlasnika: lvan Zadravec, Stjepan Gabor, Marko Strbat, Jakob Androk i Martin Čmrlec. Iz kanonskih vizitacija 1802. godine saznajemo da je u Draškovcu 1789. godine bila osnovana župa za 5 sela, od kojih je Čukovec do tada pripadao župi Donji Vidovec, a Draškovec, Hemuševec, Oporovec i Donji Kraljevec župi u Prelogu.

U Međimurju su se, nakon što je bila u XVIII. stoljeću sagrađena velika skupina baroknih crkava, nastavile graditi nove crkve i kapele u duhu baroka s primjesama klasicizma. Vizitatori šute o graditeljskoj djelatnosti između 1793. i 1822. godine.Tek iz vizitacija od 1841. do 1864. dobivamo uvid u međuvremenu nastale sakralne spomenike među

kojima se ističe niz manjih i malih kapela. Većina ih je podignuta u mjestima, gdje dotada nije bilo nikakve crkve ili gdje je postojao samo javni pil(ek) ili kip. Kapele koje su podignute kao filijale pojedinih župa tijekom prve polovice XIX. stoljeća nalazile su se u sljedećim mjestima: Donji Mihaljevec (1813.), Hodošan (1835.), Legrad, Čehovec (1822.), Križovec, Kurašnec, Sv. Urban, Donji Hrašćan, Strelec, Novo Selo (1830.), Sv. Martin na Muri, Prelog i Čukovec, pretežno u donjem, ravnom dijelu Međimurja. Ova arhitektonska skupina zadržala je tradicionalne oblike s trostraničnim ili zaobljenim svetištem uz četverouglatu lađu sa zvonikom uz glavno pročelje ili iznad njega. Većim kapelama bila je sa strane prigrađena sakristija.

U filijali Čukovec kanonska vizitacija 1841. godine spominje tek kip sv. Jakoba, a 1864. godine kapelu.

Kapela se nalazi usred mjesta pokraj travnatog trga, tlocrtno četverougaona, sa zaobljenim svetištem i sa zvonikom iznad pročelja. U srednjoj niši na glavnom pročelju bio je smješten kip sv. Jakoba. Iz vremena postanka kapele potječe oltar s kipom sv. Josipa, kojemu je menza sprijeda otvorena, a unutar nje je položen corpus Krista. Na oltaru su rokoko drveni svijećnjaci. Kip svetoga Josip je zamijenjen sa slikom sv.Jakoba,nepoznatog slikara.

Budući se spominje u više izvora i kip sv.Josipa,a nismo ga našli želja nam je bila da se vrati sjećanje na taj kip i svetog Josipa. Na prijedlog našeg župnika uz kip svetog Josipa postavljena je i Majka Božja. Oba kipa su stavljena na fasadu naše kapele zahvaljujući donatoru,koji želi ostati anoniman,a porijeklom je iz Čukovca. Što drugo reći nego- Iskrena mu hvala.

Ove godine smo nabavili i Svetohranište za našu kapelu. Naš zvonar  Franjo dao si je truda i prikupio darove od mještana a i unutar naše župe i šire,te je izrađeno ovo prekrasno Svetohranište,koje možete vidjeti. Drveni dio izradio je g.Kranjčec,a oblikovanje i umjetničke figure gđa. Inkert akademska umjetnica. Hvala im.

Prije same izrade Svetohraništa skinuli smo sliku Svetog Jakoba i popravili okvir.Na slici iza stoji i potpis umjetnika a radi se o prezimenu Schmidt. Naš stolar Josip Buković popravio je sliku i nadogradio dijelove koji su nedostajali.Hvala mu.

Pofarbali smo  i kapelica sv.Križa,na ulazu u Čukovec.

Mnogo toga lijepoga je učinjeno u ovom našem malom selu,a nadamo se i dalje napretku u duhovnom i materijalnom pogledu.

A sada bismo zamolili vlč. Blaža da nam blagoslovi ove novopostavljene kipove….

                                                         (sastavio Matija Vonić,župnik)

 

Misno slavlje u 10,30 predvodio velečasni Blaž Tota, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije. Uz obilježavanje blagdana sv. Jakoba, slavilo se i 150 godina od izgradnje mjesne kapele sv. Jakoba. U slavlju ovog velikog dana sudjelovali su brojni mještani, predsjednik Mjesnog odbora Čukovec Mladen Orehovec i gradonačelnik Ljubomir Kolarek.