MAGDALENJE 2015. u Donjem Kraljevcu

MAGDALENJE u Donjem Kraljevcu i to 26.07.2015.

Ove godine ćemo razmišljati o misionarskom pozivu.
Marija Magdalena je kao misionarka doplovila do morskog žala Francuske i tamo živjela svoj isposnički život.
Sjetit ćemo se i naše misionarke ANNE Habuš,časne sestre svetog Križa. Otkrit ćemo bistu njoj u čast.

Ana Habuš rođena je 30. prosinca 1913. godine u Donjem Kraljevcu, kao sedmo, najmlađe dijete od oca Tome Habuš i majke Terezije Habuš, rođene Gosarić. Od malih je nogu sanjala život misionarke. Upravo zato prekinula je svoje školovanje u Čakovcu, u učiteljskoj školi i odlazi 1933. godine k časnim sestrama u Englesku. Sa svojih 20 godina otišla je u novicijat k sestrama reda „Kćeri križa“, gdje je i položila vječne zavjete i uzima ime sestra Antony Joseph.

Tri godine kasnije, 1936. g. iz Engleske odlazi u misije u Indiju, zajedno sa  Majkom Terezijom. Njezin dio naviještanja Radosne vijesti bijaše opismenjavanje i vjeronauk.  Naša je slavljenica od ukupnih 32 godine provedene u Indiji, 17 godina bila sakristantica i pomoćnica našem poznatom misionaru, ocu Anti Gabriću.

Govorila je Engleski jezik tečno poput materinjeg jezika i uz to, govorila je još tri Indijska jezika.

Teški uvjeti za život koji su vladali u Indiji doveli su do njene bolesti. Oboljevši više puta od malarije i meningitisa, morala je napustiti vruću i vlažnu indijsku klimu. U domovinu se prvi puta vratila 1968. godine, tj. poslije 32 godine izbivanja. Otišla je s namjerom da se nikada više ne vrati, ali je Božje određenje za nju bilo drugačije.

Po povratku, za daljnji život odabrala je Englesku, gdje je proživjela kao redovnica još 29 godina. Umrla je u gradu Haslemere, 9. travnja 1997., godine, gdje je i pokopana. Doživjela je 84 godine života  i  63 godine redovništva.

Svete mise de predvoditi naš dugogodišnji misionar preč.Antun Štefan.
Po svetoj misi ćemo se video vezom spojiti sa samostanom u Engleskoj gdje je ona živjela svoje posljednje dane.
Izložbe će biti u dvoru, a posebno izložba crteža na kojima je Marija Magdalena.

Iza večernjice će biti i kratki koncert svetoj Mariji Magdaleni u čast.