Rokovo u Međimurju

Pod nazivom "Rokovo u Međimurju" od 13. do 16. kolovoza u Draškovcu, župi Donjomeđimurskog dekanata i ove će se godine proslaviti župni zaštitnik sv. Rok, čijoj je zaštiti prije više od 250 godina u doba pošasti kuge povjereno i cijelo Međimurje.U prigodi Rokova nekada su sve međimurske župe hodočastile u Draškovec, gdje je svetom Roku u čast podignuta zavjetna crkva na posjedu grofa Mihaela Althana, tadašnjeg vlasnika cijelog Međimurja, a posljednjih se godina zauzimanjem župnika vlč. Matije Vonića obnavlja tradicija hodočašća zaštitniku Međimurja.

Središnje euharistijsko slavlje u prigodi 252. obljetnice zavjeta sv. Roku u četvrtak 16. kolovoza u 11 sati predvodit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Trodnevnu duhovnu pripravu vodit će fra Tomislav Faletar iz čakovečkog Franjevačkog samostana, koji će predvoditi mise s početkom u 18 sati u župnoj crkvi sv. Roka. Misama će prethoditi molitva krunice i litanija sv. Roka.

Prvog dana trodnevnice, u ponedjeljak 13. kolovoza, nakon večernje mise održat će se u perivoju sv. Roka večer puhačkih orkestara i učenika glazbene škole. U utorak 14. kolovoza nakon večernje mise održava se susret KUD-ova, a u srijedu 15. kolovoza od 19 sati pjesničko-glazbena večer u župnoj crkvi.

Na Rokovo, u četvrtak 16. kolovoza, jutarnja misa bit će u 7.30 sati. U 9 sati proslavit će se misa za bolesnike s podjelom bolesničkog pomazanja, koju će predvoditi o. Lujo Jeđud. U 10.40 sati kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka središtem mjesta do perivoja sv. Roka gdje će biskup Mrzljak u 11 sati predvoditi zavjetno misno slavlje. Uslijedit će blagoslov životinja i kruha, te blagoslov novouređenog trga sv. Roka ispred župne crkve, otkrivanje poprsja Julijane Althan i pjesnika Ive Sokača, te drugi duhovni sadržaji, a popodne i svjetovni sadržaji. U 19 sati održat će se u perivoju kod župne crkve 6. Festival duhovne glazbe "Sv. Rok".