Humanitarna akcija za pučku kuhinju u Varaždinu 2013.

AKCIJA SAKUPLJANJA HRANE

 

Teško je shvatiti kad čovjek ima za normalan život, kako je onom koji nema za osnovne životne potrebe. 

U ovo teško vrijeme krize, neimaštine, malih mirovina, neisplaćenih plaća, još uvijek ima dobrih i plemenitih ljudi, koji pomažu potrebnima.

Kao što je bilo najavljeno  UDRUGA PRIJATELJA SV. ROKA,  je u subotu, 14.12.2013. u popodnevnim satima sakupljala prehrambene namirnice za "Pučku kuhinju" u Varaždinu. Željko sa traktorom, Vlado, Nada, Ksenija i Jelena na prikolici, obišli su ulice Draškovca, i svratili u Hemuševec, te pokupili namirnice što su tamošnji dobri ljudi donijeli pred crkvu, a vrijedan Anđelko ih posortirao. Dovezao je Đuro iz Oporovca, i Franjo iz Čukovca,a skupili hranu i dovezli iz Donjeg Kraljevca. Sakupljeno je više stotina kilograma raznovrsnih prehrambenih namirnica, na desetke litara ulja i mlijeka, a sve su to posortirale i prebrojile Marija Š.,Nadica, Jadranka, Slavica, Marica K.

Roba će se otpremiti kamionom u Pučku kuhinju u Varaždin.

 

Svim tim dobrim ljudima hvala, a hvala i župniku Matiji, Renati i Denisu, Marici i Željku na okrepi toplim napicima.

 

Hvala svima velikog srca, možda niste ni svjesni koliku ste radost nekom učinili. Jer, kolač je slađi kad se s drugim dijeli, i šnicla je veća kad se prepolovi.

 

Kako je predivan osjećaj, kad se u ovoj hladnoći života, razbukti u nama iskra plemenitosti, i tada promrzlim prijateljima postane vatrom dobrote i radosti...

Hvala ljudima dobrog i velikog srca!                  tekst:Jelena Vadas               fotografije: internet i župna arhiva.

 

PUČKA KUHINJA VARAŽDINSKOG KARITASA I DJELATNOST KARITASA.

Biskupijski Caritas u Varaždinu, osim što organizira, animira i koordinira djelovanje s razine biskupije, te podržava aktivnosti Hrvatskog Caritasa (HC), značajno i podupire veće biskupijske programe na području pojedinih župa. Od šireg značaja u sklopu Biskupijskog Caritasa u Varaždinu još djeluju: pučka kuhinja, koja podijeli i do 220 toplih obroka dnevno, krojačka radionica (izrađuje odjeću za potrebne, osobito za višečlane obitelji te održava tečajeve krojenja i šivanja), ljekarna (podjela doniranih lijekova), odjel za invalide (podjela pomagala, raznih pomoći, posjete u kućama i domovima za starije i nemoćne i organizacija hodočašća), odjel odjeće i obuće (podijeli i do 100 tona robe godišnje), dječji odjel, te odjel podjele paketa živežnih namirnica, novčane pomoći, namještaja, suđa i dr. U ovim odjelima Biskupijskog Caritasa radi organizirano oko 50 volontera.

Biskupijski Caritas planira i izgradnju višenamjenskog centra u Varaždinu.

Župni Caritas registriran je u 76 od 105 župa Varaždinske biskupije, a u njima djeluje oko 1.000 volontera. Biskupijski Caritas i dalje se zauzima za osnivanje i oživotvorenje župnih Caritasa, posebno kroz poticaje župnicima na njihovim redovnim mjesečnim sastancima, kao i kroz pojedinačne osobne kontakte te seminare organizirane za voditelje župnih Caritasa. Župni Caritasi svoju aktivnost pronalaze u sudjelovanju u akcijama što ih provodi Biskupijski Caritas, pomaganju siromašnih, bolesnih i starijih osoba u vlastitoj župi, skupljanju materijalnih dobara za potrebe i programe crkvenih ustanova, te jačanju vjerničkog i duhovnog karitativnog ozračja. Rad u ŽC-ima organiziran je također na volonterskoj bazi. Jednom godišnje Biskupijski Caritas priređuje susret s predstavnicima (voditeljima, suradnicima i volonterima) župnih Caritasa, kada se predaju godišnja izvješća o radu. Također dva puta godišnje priređuje susrete s roditeljima petero i više malodobne djece.