Prijatelji svetog Roka iz Draškovca na Međunarodnim danima u Italiji

Međunarodni dani svetog Roka Montpellier

Međunarodni dani svetog Roka Montpellier

Članovi udruge "Prijatelji svetog Roka" iz Draškovca sudjelovali su na Međunarodnim danima svetog Roka Montpellier, koji su održani u Italiji, i to po prvi put izvan Francuske.

Organizator je bila Nacionalna udruga San Rocco iz Italije u suradnji s Međunarodnom udrugom Saint Roch de Montpellier. Program se odvijao od 1. do 4. listopada u gradovima Caorso, Cremona, Piacenza i Sarmato, odnosno u gradovima u kojima je sveti Rok djelovao za svoga života.

Članovi udruge iz Draškovca bili su počašćeni što su mogli sudjelovati posljednja dva dana na poziv predsjednika i potpredsjednika Nacionalne udruge San Rocco Gian Paola Viga i Claudia Braghieria. Iz Draškovca je doputovalo izaslanstvo u kojem su bili Antonela Forte, Marija Kemec, Andreja Vadas i Željko Škoda na čelu s predsjednikom udruge Ivanom Vadasom.

3. listopada s francuskim prijateljima svetog Roka iz Montpelliera krenuli su prema Cremoni. U samom predgrađu zaustavili su se kod zavjetne kapele svetog Roka iz 16. stoljeća. U predavanju povjesničara saznali su ukratko o životu i djelovanju svetog Roka na tom području, posebno o važnosti zavjetne kapele, kao i s radom umjetnika Graziana Bertoldia koji je restaurirao i oslikao zavjetnu kapelu te je prigodom Međunarodnih dana izdao i monografiju. Po dolasku u Cremonu posjetili su 20. sajam Mondomusica te mnoštvo radionica graditelja violina kojih u Cremoni - gradu violina ima na svakom koraku. Najpoznatiji graditelj violina u povijesti je svakako Antonio Stradivari.

U poslijepodnevnim satima u Gradskoj knjižnici održana je konferencija za Povijesne studije San Rocco od strane Međunarodnog odbora za povijesne studije, kao i promocija knjige dr. Paola Ascagni i dr. Francesce Rizzi "San Rocco a Cremona".

Samoj konferenciji, kao i promociji knjige, osim mnoštva osoba iz kulturnog, gospodarskog i političkog života pokrajine Piacenza, gradova Caorso, Sarmato, Cremona i Piacenza, prisustvovale su i gradonačelnica Montpelliera Helen Mandroux te predsjednica Međunarodne udruge Saint Roch de Montpellier Anne Marie Conte. Po završetku događanja u Gradskoj knjižnici organiziran je obilazak najznačajnijih gradskih znamenitosti uz stručnog vodiča. U večernjim satima u gradskoj katedrali služena je misa za sve sudionike. Tijekom svečane večere nastavljeno je zajedničko druženje s udrugama Prijatelja svetog Roka iz Italije, Francuske, Španjolske, Portugala i Australije.

U nedjelju 4. listopada u gradu Sarmato nazočili su potpisivanju Povelje bratimljenja i prijateljstva između gradova Montpellier i Sarmato. Upoznali su gradonačelnicu Sarmata Annu Tanzi te se zadržali u kratkom i ugodnom druženju. Po dolasku u Piacenzu razmijenili su darove udruge Prijatelja svetog Roka te svjetovne vlasti u Palači gotike. Nakon stanke i ručka, članovi izaslanstva u odorama zajedno s ostalim sudionicima krenuli su prema gradskoj katedrali. U procesiji se ušlo u katedralu i nazočilo svečanoj misi u čast Međunarodnih dana svetog Roka Montpellier u Italiji. Nakon mise, u procesiji u kojoj se nosila relikvija i štap svetog Roka krenulo se prema katedrali svete Ane. Cijelim putem procesije molilo se i pjevalo. Članovi hrvatskog izaslanstva molili su na hrvatskom jeziku za vrijeme procesije. U katedrali svete Ane na kraju su i završile svečanosti, a hrvatski članovi pozvani su da sljedeće 2010. godine prisustvuju Međunarodnim danima svetog Roka u Montpellieru.