16. BICIKLIJADA U SERDAHELJ

ODRŽANA 16. BICIKLIJADA ŽUPE DRAŠKOVEC

 

 

U nedjelju 17.09.2017. godine na poticaj župnika Matije Vonića i u organizaciji Župe sv. Rok Draškovec održala se 16. Biciklijada Župe Draškovec.

Ovo je bila četvrta ovogodišnja biciklijada. Dužina rute iz Draškovca preko Donjeg Kraljevca do Serdahelja i natrag bila je preko 40 km.

 

Sam polazak bio je u 13 sati ispred crkve sv. Roka u Draškovcu te u 13:15 sati ispred crkve Marije Magdalene u Donjem Kraljevcu gdje je uz pratnju redara slijedila vožnja kroz Hodošana do Serdahelja u Republiku Mađarsku.

Na ovoj biciklijadi je sudjelovalo tridesetak biciklista koji su po hladnom vremenu i kiši biciklirali do Serdahelja te desetak vjernika koji su bili pratnja u osobnim automobilima.

 

U Serdahelju u kuriji Fedak bicikliste su dočekali načelnik općine Stjepan Tišler i domaćini Hajnalka Proszenyak Matola, ravnateljica kulturno-prosvjetnog zavoda Stipan Blažetin u Serdahelju,

Bernadeta Blažetin i Margit Mirić,ravnateljica Osnovne škole u Draškovcu, koji su mokre i umorne bicikliste poslužili vodom i domaćim kolačima , da bi nakon pozdravnog govora i dobrodošlice načelnika Stjepana potom su se  biciklisti uputili u razgledavanje Serdahelja.

Najprije se posjetila župnu crkva i župni dvor gdje je župnik Istvan Marton pokazao unutrašnjost crkve te napravio kraći domjenak u župnom dvoru.

Nakon toga posjetilo se groblje u Serdahelju gdje se posjetio grob Karola Košnjaka svećenika,kojem je otac rodom  iz Donjeg Kraljevca a zanimljivi su za razgledavanje bili spomenici izrađeni od samog drveta.

U povratku se panoramski razgledao sam Serdahelj te Osnovna škola  i Dječji vrtić da bi se natrag vratilo u kuriju Fedak gdje je bicikliste dočekao fini gulaš kojeg je skuhao i počastio sam načelnik Stjepan Tišler.

Zadovoljni i puni dojmova te uz dogovoreni ponovni susret u Hrvatskoj biciklisti su se sretno  vratili preko Goričana svojim kućama.

 

Nova 17. Župna biciklijada zakazana je za 01.10.2017. a koja se vozi u Križovec.

 

Fotografije i tekst : Dobriša Habuš