5.Biciklijada-

U nedjelju 28.06.2015. u organizaciji agilnog i vrlo poduzetnog župnika Matije Vonića održana je 5. Župna biciklijada Župe sv. Rok pod geslom "Podravina u cvijeću".

U 14 sati bilo je okupljanje biciklista ispred crkve sv Marije Magdalene u Donjem Kraljevcu , da bi iz Draškovca kod župne crkve sv. Roka krenula vožnja od ukupno 67 biciklista prema Donjoj Dubravi i Velikom Bukovcu. Vrijeme se osobito pogoršalo kod mosta preko Drave, sivi oblaci nadvili su se nad upornim biciklistima te se kod prvog podravskg mjesta spustila kiša. Sklonište su biciklisti pronašli u maloj  etno kućici otvorenog tipa gdje su se odmorili, okrepili, osušili te krenuli dalje s vjetrom u leđima.

U Velikom Bukovcu se pogledala grobna kapela sv. Marije Magdalene u šumi Križančiji Nedaleko od Velikog Bukovca  nalazi se kasnobarokna kapela u čijoj su se kripti nalazile kosti druge loze Draškovića.

Ubrzo se stiglo do idiličnog  imanja obitelji Požgaj u Velikom Bukovcu gdje se nalazi eko-etno selo Franje Asiškog. Na 25 hektara zemljišta prostire se imanje obitelji Požgaj sa svim popratnim ugostiteljskim sadržajima, a posebnu pažnju gostiju mame razne domaće životinje , mala jezerca s čamcima, lopoči u cvatu, cvijeće. To je zapravo  Eko-etno selo Franje Asiškog kojemu je posvećena i crkva u Velikom Bukovcu.  Eko-etno selo je projekt je Marinke Požgaj, koja ističe kako joj je želja budućim naraštajima ukazati na prirodne ljepote te dočarati kako se nekad živjelo. Tu će ujedno biti i muzej starina te kapelica posvećena zaštitniku prirode Franji Asiškom. Na imanju ima puno vrsta ljekovitog bilja, kao i  samoniklog. Uzgajaju se stare sorte voća i povrća, odnosno održava se permakultura. Na imanju se nalaze pasmine domaćih životinja poput bijelih koza, kokoši hrvatica, zagorskih purana i krava buša.

Najveći dvorac u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – dvorac u Velikom Bukovcu izgradio je u razdoblju od 1745. do 1755. godine grof Josip Kazimir Drašković. I tu su biciklisti iz župe Draškovec-D.Kraljevec zastali, razgledali, poslušali župnika povjesničara koji se osvrnuo na grofove Drašković.

Pri zaokretu, tj. povratku u smjeru Svetog Đurđa - Prelog , posjetilo se imanje OPG vl.Đuro Friščića iz Dubovice – jedno od vodećih proizvođača cvijeća na području naše regije. Vodeći su proizvođači cvijeća na području naše regije, članovi Poljoprivredno cvjećarske zadruge Varaždinski cvijet, te nositelji jamstvenog žiga za kvalitetu „Ludbreški rozetlin“.

Već pomalo umorni od vožnje , ali i sunca koje je  pripreklo u poslijepodnevnim satima krenulo se laganom vožnjom prema Draškovcu i Donjem Kraljevcu.

„Bože hvala ti za ovaj dan“ , pisalo je na „skloništu“ gdje su biciklisti pribjegli od kiše – iako pomalo umorni od oko 60 km vožnje biciklima, krećemo u novi radni tjedan ispunjeni slikama iz predivnog međimursko-podravskog kraja, prošaranog zeleno-žutim ćilimima,  nebeskim plavetnilom, sunčevim zrakama i okupani kišnim kapima ljetne kišice. (D.S.Lengelić)