ADVENTSKI VIJENAC

ADVENTSKI VIJENAC U DRAŠKOVCU

Ideja adventskog vijenca izvorno je nastala u vrijeme došašća. Prvi adventski vijenac na svijetu pojavio se 1838. u domu za siromašnu djecu "Das Rauhe Haus" ("Trošna kuća") u Hamburgu. Mladi evangelički pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern (1808. – 1881.) okupio je 1838. siročad s ulice te im u jednoj staroj i trošnoj kući ponudio novi dom. Svake je godine za vrijeme došašća sa svojim štićenicima organizirao trenutke molitve. U svome dnevniku zabilježio je da se u došašću 1838., želeći pronaći način da svojim štićenicima došašće učini što ljepšim, dosjetio da od prvog dana prosinca svakim danom za vrijeme molitve upale jednu svijeću.

Pred našom župnom crkvom svetog Raoka u Draškovcu postavljen je predivan Adventski vijenac. Adventski vijenac je DONACIJA  našeg vrijednog župljanina Vjekoslava Kvakan iz Draškovca. U realizaciji ovoga projekta sudjelovalo je još par DONATORA koji žele ostati anonimni. Od srca svima zahvaljujemo za ovaj prekrasan ukras. Samu ideju za postavljanjem ovakvog vijenca dobio je Vjekoslav kada je boravio u Maria Zellu.Prema njegovim riječima ovaj je vijenac veći od onoga koji je u Maria Zellu,a po svemu sudeći i najveći u Međimurju.

U samom uređenju sudjelovali su i članovi naše "Udruge Prijatelji svetog Roka" kao i mnogo naših župljana.  Vijenac je osvijetljen Led svijetlima.

U subotu 01.12. poslije svete mise naš župnik Matija Vonić obavio je blagoslov novopostavljenog Adventskog vijenca uz sudjelovanje mnoštva naših župljana. Nakon svečanog blagoslova zamoljen je i naš donator Vjekoslav da upali prvu Adventsku svijeću.

Adventski vijenac se odmah uoči prolaskom glavnom cestom kroz Draškovec,a posebno je predivan pogled u noći.

Foto i tekst- Matija Vonić,župnik