AH TA IRSKA

AH TA IRSKA

Mama: Sinek moj dragi tužna sam i nesretna. Tri rane nosim na svome srcu.  Daleko si mi otišao preko granica  bregova i rijeka i mora. Svakoga dana si ponavljam pitanje ; Zašto si to učinio? Sve je moglo drugačije ispasti i bili bi svi sretni.

Moje rane su se otvorile na srcu. Prva rana je ta što si otišao sa svojom ženom od nas u grad. Druga rana  je ta kad si bez posla ostao. Treća rana ta daleka zemlja IRSKA.

Sin Ivica piše svojoj majci. Znaš mama nudili su mi dobar posao u gradu i žena  moja Klara pristala je da se odselimo u grad. Iznajmili smo stan. Dala nam je banka i kredit za gradnju kuće. U gradu su nam prodali grunt za kuću. Nije bio jeftin,ali mislili smo da ćemo moći sagraditi kuću i tu ostati . Posudili su nam i prijatelji novca,a i mali dio nam je dala uprava grada. Sve je započelo idealno i lijepo i djeca su došla na svijet naša kćer Ana i sin Igor. Vrtić smo plaćali,a režije  i izdaci su se gomilali. Žena mi je ostala bez posla a i u mojoj firmi nije sve išlo po planu. Kuća je bila skoro gotova te smo iz najmljenoga stana uselili u svoju kuću. Na puno mjesta sam posuđivao novac i dugovi su nam se  povećavali. Zrak u gradu nije ništa bolji od onoga seoskoga. Djeca su  počela pobolijevati, a i ova korona je došla u najnezgodnije vrijeme.

U mojoj firmi su se izredali otkazi i firmi je prijetio stečaj. Što dalje činiti? Mozak mi je stao jer svakoga dana je netko ostao bez posla. Vidjevši što mi se u budućnosti može dogoditi pokušavao sam posvuda tražiti posao. Potiho su mi govorili da ne mogu dobiti posao ako nemam veze ili ako nisam učlanjen u stranku.

Moja žena Klara je predložila da odem u Irsku pa da se riješimo dugova. Teška srca se čovjek odlučuje na taj korak,ali nevolja je bila svakim danom sve veća. Prelomio sam i donio odluku ..IDEM U IRSKU.

Irska je obećana zemlja za radnike i nije problem naći posao. Brzo sam našao posao jer sam i školovan i vrijedan,a takvi se cijene u svijetu.  Kada je moj gazda saznao što znam raditi i koje sam struke,brzo mi je povećao plaću da me ne bi netko drugi zaposlio. Zadovoljan sam poslom i plaćom i svakoga mjeseca šaljem ženi novac da se dugovi smanje. Tako vrijeme prolazi, a ja još u Irskoj.  Stiže mi jednog dana i pismo od odvjetnika. Moja žena Klara našla si je drugoga i zatražila je razvod. Bolje da me sto strijela udarilo nego da mi se to dogodi. Žena je dala kuću na prodaju da se riješi dugova i s djecom preselila svojim roditeljima na selo.  Ne znam mama gdje sam pogriješio. Za koga da živim sve mi se urušilo.

MAMA: Sinek moj dragi. Rekli smo ti i tata i ja da ne ideš u grad,ali ti si slušao glas svoga srca. Imali smo tu pokraj nas i staru kuću mojih pokojnih roditelja i da si ostao tu sa svojom ženom i djecom lako bismo ti obnovili tu kuću i bez ikakve pomoći i kredita. Čula sam da mnoge općine daju bespovratna sredstva za mlade obitelji koji žele ostati na selu među svojima,a i unuci bi nam bili radost.

Čitala sam ti i pjesmu pjesnika Preradovića: „..nij' u svijetu nebo tvoje;miruj, miruj, srce moje!“

Sinek moj pri nama uvijek imaš mjesto u našim srcima i našoj kući. VOLI TE TVOJA MAMA.

                                                           (priču sastavio Matija Vonić)

 

 

Irska

70.273 km2   4.588.252 st.   Glavni grad Dublin


 

Otočna država Irska ima isti broj stanovnika kao i Papua Nova Gvineja i kao Hrvatska. Hrvatska nije otočna država, ali ima prekrasne i vrlo zanimljive otoke. S jednog od tih, otoka Visa, pišemo sve ove tekstove i objavljujemo na web stranici www.anatomija-otoka.com. Krajnji cilj nam je osnovati na Visu "Svjetski centar za otočni život i kulturu". U početku virtualni a kasnije i s pravim fizičkim kontaktima.

Irska je otočna europska država koja graniči s Ujedinjenim Kraljevstvom (Velikom Britanijom). Prema ustavnom uređenju je parlamentarna demokracija. Članica je Europske Unije od 1973., a službena valuta je euro. Službeni jezik je irski i engleski.

Najveći dio Irske, čak oko tri četvertine je ravničarski. Prosječna visina ravničarskog dijela iznosi 150 m. Pred zapadnom obalom leže i mnogobrojni otočići od kojih su najveći Achill, Clare, Inishobin, Bear i Inishturk, te otočje Aran. Najveći dio Irske, oko 70 % otpada na livade i pašnjake. Od mnogobrojnih domaćih životinja najvažniji su konji, psi i stoka.

Kelti su došli do Irske oko 300. pr. Kr. Kontrolirali su zemlju oko 1000 godina i ostavili kulturu i jezik koji je preživio do danas. Pokret za neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva dobio je na masovnosti polovicom XIX.st. Nakon Zakona o zemlji 1903. u Irskoj je provedena agrarna reforma kojom su irski zakupci postali vlasnici zakupljene zemlje. Ljeti 1914. cijela je zemlja bila zahvaćena građanskim ratom. Od 1949. Irska je neovisna država, a od 1955. članica je UN-a. Početkom 2000-ih Irska ima punu zaposlenost i uvozi radnu snagu.

Stanovništvo Republike Irske se značajno povećalo posljednjih godina. Najviše utjecaja na taj porast ima imigracija. U zadnje vrijeme dosta imigranata dolazi iz Hrvatske. Prosječni porast stanovnika po godini iznosio je 2% . Irska ekonomija prije1980. godine bila je "tradicionalno" ustrojena i ne naročito uspješna. Tada je Irska znatno zaostajala za Ujedinjenim Kraljevstvom i ostalom Zapadnom Europom. Danas je Irska drugi svjetski najveći izvoznik računalnih programa. Gotovo trećina svih osobnih računala prodanih u Europi proizvedena je u Irskoj. Uspoređujući razinu razvijenosti Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, možemo zaključiti da je Irska, kao tradicionalno nerazvijena, uspjela u 20-ak godina dostignuti Ujedinjeno Kraljevstvo. Prema podacima iz Wikipedije irski BDP po stanovniku je 69.300 $ a Ujedninjenog Kraljevstva 39.720 $. U uslugama prevladavaju vanjska trgovina i bankarstvo. Znatni su prihodi od turizma.


U Irskoj ima oko 50-ak gradova. Glavni grad Dublin ima preko 500.000 stanovnika. Osim Dublina još samo jedan grad, Cork, ima preko 100.000 stanovnika, a svi ostali od 65.000 do 9.000.