Dobrovnik-Orhideje 2014

Poslijepodnevno župno putovanje u Dobrovnik-Slovenija

Dobrovnik-Slovenija 23.11.2014.

"ZA LJUBITELJE CVIJEĆA,A POSEBNO ORHIDEJA. POZIVAM VAS DANAS U 13,30 KREĆEMO SVOJIM AUTOMOBILIMA POGLEDATI PREKRASNE ORHIDEJE , TROPSKI VRT I JEZERO..NIJE DALEKO OD NAS,TEK 40 MINUTA VOŽNJE." Ovim riječima nas je pozvao Župnik u razgledanje ljepote prekrasnih orhideja.

U više automobila i 41 putnik krenuli su put Slovenije.  Fotografije- Dobriša Habuš,Danijela Smolek Lengelić i Matija Vonić.

Dobrovnik (Slovenija)-Tropski vrt s orhidejama 23.11.2014.

TROPSKI VRT

Pronađite nas i iz blizine doživite i upoznajte komadić tropskog svijeta u Dobrovniku. Bujno i egzotično raslinje bude vam ponudilo pogled na tropske i subtropske predjele našega planeta. Vrt se prostire na 1500 m2. Broj raslinja se kreće oko 250 vrsta i sorti. Samo neke sorte kao što su drvo banane,papaje, manga,ananasa,papar,te zbikrka paprati i posebno rajskog cvijeta(Strelicije). Kružno putovanje kroz tropsku šumu započinjemo prolazeći kroz salon ispunjen svakovrsnim orhidejama.Najveća stjena s vodopadom u Sloveniji  koja je obrasla sa raslinjem zove se „green wall“. Kroz staklenu stijenu moguće je vidjeti  najveću proizvodnju orhideja u Europi.(ne dirati raslinje i ne trgati)

 

ORHIDEJE-Poduzeće Ocean Orhids iz Dobrovnika proizvodi i prodaje od 2005.g. orhideje roda FALENOPSIS (Phalaenopsis).Poduzeće Ocean Orchids su pred sedam godina pokrenuli Roman Ferenčak in Tomaž Jevšnik,koji su znanje za uzgoj orhideja stekli dugogodišnjim boravkom u Nizozemskoj.Njihovo poduzeće tijesno surađuje sa nizozemskim poduzećem Anthura koje je svjetski poznati proizvođač orhideja,i Kubom koja je svjetski poznati proizvođač staklenika.  Vodeći su proizvođači te vrste orhideje u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Za uzgoj orhideja upotrebljavaju geotermalnu energiju 85% i tako doprinose smanjenju zagrijavanih plinova u okoliš. Za svoju proizvodnju koriste 20 posto manje energije nego  što koriste Nizozemci za takav obim proizvodnje. Pri proizvodnji jedne orhideje proizvede se samo 6% ispusta CO2. Danas se proizvodnja Ocean Orchids rasprostire na 4 hektara ili 40 000 m2, i omogućuje proizvodnju oko 1,7 milijuna cvjetnih orhideja na godinu. Sa slovenskim orhidejama pored domaćeg tržišta,opskrbljuju i zemlje u okruženju. Godišnje izvoze više od 60 posto uzgojenih orhideja. Njihove orhideje dobitnice su najprestižnijih nagrada na međunarodnim izložbama. Zlatna i srebrena medalja za bijelu orhideju.

BUKOVNIŠKO JEZERO: Bukovniško jezero se nalazi u blizini sela Bukovnica.Jezero se nalazi između ugodnih kesten-bukovih šuma u dolini Bukovniškog potoka. To spada pod okrilje Parka Goričke prirode, ekološki osjetljivom području i dio projekta Natura 2000. U području oko jezera su radiestezisti pronašči mnoge ljekovite točke blagotvorno prirodnog zračenja, koje privlače veliki broj posjetitelja. U blizini jezera nalazi kapela sv .Vida, kraj koje je izvor Sv Vida s ljekovite vode.