DRAŠKOVEC-SÜMEG OBNOVLJENO PRIJATELJSTVO

Već je poznata povezanost Draškovca i grada Šimega u Mađarskoj. Više godina dobro surađujemo i njegujemo prijateljstvo ova dva mjesta. Draškovec i Šimeg povezuje osoba Juraj Osterhuber koji je bio upravitelj imanja grofa Althana i stolovao je u Draškovcu,te je i potpisao zavjet svetom Roku, ako kuge nestane iz Međimurja, da će se sagraditi Crkva u čast svetog Roka u Draškovcu.

Dana 05.veljače 2015. primio nas je novi gradonačelnik Végh László sa svojim suradnicima. Našu malu delegaciju činili su g.Stjepan Kavran, predsjednik MO Draškovec, g.Ivan Vadas,predsjednik Udruge „ Prijatelji svetog Roka” i naš župnik Matija Vonić. Naša prevoditeljica gđa. Eta Nemeth nam je pomogla u lakšem sporazumjevanju.

U otvorenom razgovoru ponovili smo povijest naše povezanosti, te pozvali Gradonačelnika na  Rokovo u Draškovec,koji se obradovao pozivu i izrazio svoju zahvalnost za poziv i vjeruje da će se i osobno odazvati i doći u Draškovec.

Posebno nas je obradovao pozivom u Šimeg na potpisivanje Povelje prijateljstva u srpnju ove godine. U srpnju će se sakupiti delagacije gradova i mjesta prijatelja iz Italije,Austrije,Poljske.. i naravno naša delagecija iz Draškovca.

Uz prijateljstvo sa Venecijom i Montpelierom i ovo nam je prijateljstvo od velike važnosti za naš Draškovec.

Članovi naše delegacije predložili su i daljnju suradnju i povezivanje između Draškovca i Šimega.

Sam Gradonačelnik je izrazio spremnost da produbimo suradnju i povezanost između vatrogasaca,sportskih udruga i škola.

Nakon razmjene prigodnih poklona suvenira naše Udruge,knjige „Draškovec i sveti Rok” i dobrog vina rastali smo se uz obećanje da ćemo se skoro vidjeti u Draškovcu a potom i u Šimegu.

                                                                                                                          Matija Vonić,župnik