HODOČAŠĆE ŽUPE DRAŠKOVEC - BAČKA SOMBOR – SUBOTICA – STARI ŽEDNIK – ČANTAVIR – TAVANKUT BAJA – PEČUH - KAPOŠVAR

 

 

 

 

 

 

PUTOVATI I OTKRIVATI  POVIJEST, UČITI IZ NJE I NAĆI SMISAO ŽIVOTA...

Bačka...

Na zapadu i jugu omeđuje je Dunav,  na istoku Tisa. Kroz povijest je bila u različitim kraljevstvima, carstvima, državama, a danas se većim djelom nalazi u Vojvodini, u državi Srbiji, a manjim djelom u Mađarskoj. U nekim djelovima Bačke, kroz povijest,  Hrvati su bili većina, a danas, iako ih još ima, svedeni su na manjinu.  Nakon II. svjetskog rata došlo je do prekrajanja granica, na štetu Hrvata.

 Prekrasna ravnica Bačke, nazvana je po povijesnom središtu Baču i svjedok je burne povijesti naroda koji su ovdje živjeli i prošli, ratova, uspona i padova. Ova bogata, plodna zemlja, uz veliko bogatstvo koje je darovala onima koji su u njoj živjeli, hranila ih je i suzama. Baš poput života, ispunjenog ljepotom i pjesmom, ali i suzama.

1. DAN: 22.6. Draškovec – Sombor - Subotica

Polazak iz Draškovca u 5,00. Vožnja podravskom magistralom u smjeru Sombora. Po  Po dolasku u Sombor razgled glavne ulice i trga, gradske vijećnice – Županija sa slikom od 40 m2 te crkve Presvetog Trojstva, prekrasne franjevačke, barokne crkve te samostana Gospe Karmelske i karmeličanske crkve Svetog Stjepana kralja. Sveta misa. Pauza. Nastavak putovanja do Subotice.  Razgled Subotice: katedrala – bazilika Svete Terezije Avilske,  franjevački samostan i crkva Sv. Mihovila. Šetnja gradskom jezgrom, gdje se nalazi i lijepa zgrada gradske vijećnice. Ulazak u gradsku vijećnicu. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

2.DAN: 23.6. Subotica – Stari Žednik - Čantavir

Doručak.  Vožnja do obližnjeg Starog Žednika.  Posjet  i razgled župne crkve Svetog Marka evanđelista. Sveta misa.. Nastavljamo prema Čantaviru. Posjet župne crkve Svetog Antuna Padovanskoga.  Razgled. Vožnja do Tavankuta – hrvatskog mjesta u Bačkoj, posebno poznatog po izradi predmeta od slame. Galerija slika od slame. Nakon razgleda smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

3. DAN: 24.6. Subotica – Baja - Pečuh

Doručak. Vožnja do Mađarskog grada po imenu Baja  koji se također nalazi u Bačkoj, ali unutar Mađarske države. U tom gradu još u 18. stoljeću Hrvati su bili većina, a danas je situacija jako promijenjena . Razgled povijesnog središta: gradska vijećnica, katedrala i sveta misa. Nastavak vožnje do Pečuha. Razgled Pečuha: središnji gradski trg Istvana Szechenyija sa gradskom vijećnicom,   Katedrala Svetog Bertalana, toranj Barbakan iz 15. stoljeća. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4 DAN: 25.6. Pečuh – Kapošvar - Draškovec

Doručak. Nastavak vožnje do Kapošvara. Razgled grada poznatog kao grada na 7 brežuljaka poput Rima. Poznat je također po lijepom zabavnom parku. Razgled katedrale Blažene Djevice Marije i glavnog trga. Slobodno vrijeme.  Nastavak vožnje prema domovini Hrvatskoj i  Draškovcu.

 

Cijena: 1450kn

Nadoplata za  jednokrevetnu sobu 400 kn.

Program je izrađen na bazi 50 putnika