Župno klečanje

Naše župno klečanje bilo je 08.02.2013. Izložili smo Presveti oltarski sakramenat na klanjanje iza svete mise u 7,30.

Svetu misu poldanicu predvodio je vlč.Siniša Preiner,kapelan iz Preloga. Nadahnuto je propovjedao o Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

ŽUPNO KLEČANJE

Presveti Oltarski Sakrament, Isus, stvarna prisutnost u komadiću kruha, izložen na oltaru samo za nas. Velika milost koju moramo cijeniti i neprestano zahvaljivati Gospodinu na njoj. Ući u crkvu i biti zahvaćen Njegovom prisutnošću i dopustiti Mu da nas primi u naručje. Nešto nevjerojatno i ne pojmljivo, ali već ovdje na Zemlji možemo gledati Boga, Isusa Krista, našega Spasitelja.Kraljevstvo Božje je Isus Krist, kako veli papa Benedikt XVI., i mi, stupanjem pred Njim u Presvetom Oltarskom Sakramentu, ulazimo u Kraljevstvo, postajemo dionici svih bogatstava Nebeskih i gasimo na trenutke žeđ naših čežnja, jer smo s Njim, srce nam se može smiriti i radosno iščekivati trenutak dok se ne smiri u potpunosti u Nebu.Pred Njim sve nestaje, ostaje samo On, otvara Ranu Svoga Srca i napaja nam Krvlju i Vodom dušu na tajanstven način. Bog je tako jednostavan da se skrio u hostiji, u želji da nam uvijek bude dostupan. I toliko nas ljubi da nam neće na silu ulaziti u život, nego samo čeka da Ga pozovemo i On već "trči" nama u zagrljaj i baca nam se oko vrata.

 

 

 

 

 

Dovoljno se je samo na trenutak poniziti, zaboraviti svoj ego, i cijelo Kraljevstvo za kojim čeznemo će doći u našu nutrinu, a sve ostalo će nam biti dodano, jer samo to Kraljevstvo nam je stvarno potrebno.

Prava smisao klanjanja i štovanja Euharistije je izvan Svete Mise. Klanjanje je osobna priprema za Svetu Misu i Svetu Pričest, a isto tako i zahvala za Svetu Misu. Posvuda, gdje se god održava euharistijsko klanjanje, događa se buđenje i produbljivanje vjere u otajstvo Euharistije. U slavljenju Svete Mise u zajednici je malo vremena za tišinu, gdje bi se o cijeloj veličini Otajstva razmišljalo.

Postavlja se pitanje kada vjernik može uzeti vremena razmišljati u tišini?

Možda je pojava današnjeg gubljenja razumijevanja za Euharistiju na našim prostorima povezano s time što skoro više i nema "privatnog" i javnog oblika štovanja Euharistije izvan Svete Mise. Imamo Svete Mise na svom jeziku, sve možemo razumjeti. Ipak su mnoge crkve sve više prazne. Moguće je reći sa Svetim Ivanom Krstiteljem: "Među vama je Onaj, kojeg vi ne poznajete." Pred Svetohraništem, u klanjanju, moguć je osobni i dublji susret s Euharistijskim Isusom.

Tekst preuzet
s facebook stranice Zadarske nadbiskupije