Korčula-hodočastili bl. Mariji Propetog Isusa Petković

Župljani župe Draškovec predvođeni svojim župnikom vlč. Matijom Vonićem hodočastili su na otok Korčulu gdje su boravili tri dana. Putem su posjetili solanu u Stonu te se upoznali s poviješću drevnog grada.

Na otoku Korčuli hodočastili su u svetište bl. Marije Propetog Isusa Petković koje se nalazi u mjesto Blato. U samostanu je vlč. Matija Vonić služio sv. misu da bi nakon mise časna sestra Zdravka, rodom  iz Gornjeg Mihaljevca, upoznala hodočasnike iz Međimurja sa životom i radom blažene Marije Propetog Isusa Petković. Razgledana je i župna crkva.

 

Nakon toga vjernici su uz stručnog vodiča posjetili Vela Luku, Smokvicu i ostala Korčulanska mjesta. Zadnji dan posjeta sudjelovali su na zajedničkoj sv. misi u korčulanskoj katedrali koju je služio vlč. Frano Kuraja gdje su se stekla nova poznanstva, a svemu tome je poveznica sv. Rok. Župnik je u razgovoru sa Gradonačelnikom g. Fabrisom dogovorio i bližu suradnju sa Bratovštinom svetog Roka i mogućnosti povezivanja. Gradonačelnik je obećao i mogućnost posjeta Draškovcu i predstavljanje plesa Moreške na našem trgu Sv.Roka. Župnik je poklonio knjigu "Draškovec i sveti Roka" g. Gradonačeniku. Bratovština svetog Roka na Korčuli je najstarija i jedina Bratovština u Hrvatskoj koja još djeluje. Gradonačelnik je ujednio i Gaštald,tj. predsjednik, Bratovštine.

U nedjelju u popodnevnim satima, obogaćeni još jednim bogatim iskustvom, sretni i puni emocija vratili su se kući uz molitvu...

Foto i tekst Dobriša Habuš