Križni put po našoj župi 2016.

KRIŽNI PUT

RKT Župe „SVETI ROK“ i „PRIJATELJI SVETOG ROKA“

 

Prihvatiti i nositi križ jest žrtva... ići za križem je ponos i hrabrost.

U prohladno sunčano jutro na blagdan sv. Josipa, župljani župe Draškovec u organizaciji Udruge Prijatelji sv. Roka, krenuli su na križni put po selima župe. Uvodnu molitvu pročitao je vlč. Matija Vonić, te nas ispratio blagoslovom.

Krenulo se nakon jutarnje mise ispred zavjetne crkve sv. Roka u 8,30 min. Prema Čukovcu, te dalje prema Oporovcu, do Donjeg Kraljevca, pa povratak kroz Hemuševec do crkve u Draškovcu... Vrijedni domaćini po selima u Čukovcu, u Oporovcu, u Donjem Kraljevcu i Hemuševcu, počastili su nas slasnim kolačima, okrijepili pićem, kavom, sokovima. A u Draškovcu nakon završetka križnog puta čekao je fini kuhani grah...  Bilo je oko 45 stalnih hrabrih junaka, koji su izdržali hodajući i noseći svatko svoj križ od postaje do postaje.  Povremeno su se uključivali koji nisu bili u mogućnosti proći sve postaje.  Na putu dugom oko 19 km, čitači su čitali razmišljanja križnog puta fra Željka Barbarića.

Divno je biti dio te žrtve, naporno svakim korakom ući  bliže u veliki tjedan i nadati se uskrsnom jutru... Eksploziji radosti, kad sav napor,  patnje i boli dobivaju smisao...

 

                                                                Jelena Vadas