MOLITVENI OBRAZAC ZA LITURGIJSKO SLAVLJE BLAGOSLOVA OBITELJI i BOŽIĆNA PORUKA VJERNICIMA

Varaždinska biskupija

Župa sv. Roka- DRAŠKOVEC

 

MOLITVENI OBRAZAC
ZA LITURGIJSKO SLAVLJE
BLAGOSLOVA OBITELJI

i

BOŽIĆNA PORUKA
VJERNICIMA

 

 

Božić, 2020. A. D.

Poštovani  VJERNICI naše župe.

Zbog ove pandemije koja nas je zadesila, mi Vaši župnici našeg Preloškog dekanata smo odlučili da je razumno rješenje ove godine ne dovoditi  i Vas i nas u opasnost, pa će se odgoditi blagoslov obitelji („Križec“). Običaji blagoslova obitelji su duboko ukorijenjeni u našim obiteljima  generacijama i smatramo to izvanrednom prilikom blizine i susreta župnika sa svakim članom naše župe.

IZ POVJESNIH IZVORA: „ Zapisnik kanonskoga pohoda župe Martinska Ves iz godine 1653., gdje se među ostalim pristojbama, koje župnik dobiva tijekom godine, kaže: dum cum cruce exit circa natalitia festa, dakle, kada s križem izlazi (tj. pohađa obitelji) oko božićnih blagdana. U zapisnicima kanonskih pohoda to  se češće susreće. Od tada sigurno u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji križec, odnosno blagoslov obitelji, a kada je tomu početak, trebalo bi dodatno istražiti.“ (dr. Kožul i dr. Razum)

Želimo i dalje biti s Vama povezani u molitvi i virtualnom zajedništvu, te smo ovom prigodom otisnuli i molitvu protiv pandemije, a također i molitvu za blagoslov Vaše obitelji. Kao što je to bilo vjekovima u obiteljima, maloj crkvi, molitvu je predvodio najstariji član obitelji, te ovom prilikom ne sumnjamo da će molitvu blagoslova izmoliti i cijela obitelj uz pomoć priloženih molitava u vrijeme koje svim članovima obitelji najbolje odgovara.

U kuvertu smo Vam stavili i naljepnicu  koju  možete zalijepiti na prikladno mjesto u vašoj kući.

NEKA NAS DOBRI BOG ČUVA ŽIVE I ZDRAVE, A MAJKA BOŽJA I SVETI ROK ZAŠTITE OD OVE KUGE NAŠEGA DOBA.

Prorok govori: „Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku! Onima što mrkli kraj smrti obitavahu, svjetlost jarka osvanu. Ti si (Bože) radost umnožio, uvećao veselje!“

NA DOBRO VAM BILO

KRISTOVO POROĐENJE.

I ZDRAVA, TE USPJEŠNA 2020.g.

                               Vaš Župnik

Molitva Djevici Mariji, Zdravlju bolesnih u opasnosti od korona virusa

O Marijo, ti bez prestanka sjajiš tijekom našeg putovanja kao znak spasenja i nade. Povjeravamo ti sebe, Zdravlje bolesnih, koja si kraj Križa bila blizu Isusove patnje, čuvajući čvrstom svoju vjeru. Ti, „Kraljice Hrvata" znaš što nam je potrebno i vjerujemo da ćeš osigurati sve što nam treba tako da se, kao i u Kani Galilejskoj,  radost i slavlje mogu iznova vratiti nakon ovog trenutka kušnje. Pomozi nam, Majko Božje Ljubavi, da se suobličimo Očevoj volji i da činimo sve što nam Isus govori, On koji je preuzeo naše patnje na sebe, ponio naše boli, da bi nas po Križu doveo do radosti Uskrsnuća. Tražimo utočište pod tvojom zaštitom, o sveta Majko Božja. Ne preziri naše vapaje – nas koji smo stavljeni na kušnju – i izbavi nas od svake opasnosti, O slavna, i blagoslovljena

Djevice! Amen!

Molitva svetom Roku za obranu od opasnoga virusa

Spasitelju, Isuse Kriste, u svojoj blagoj providnosti i očinskoj mudrosti postavio si svetoga Roka moćnim zaštitnikom protiv zaraznih bolesti i po njemu uvijek dijelio obilje blagoslova ljudima u bolesti i tjeskobi. Pošalji ga u ovom času kad nam je zdravlje ugroženo neka nas štiti i za nas moli kako bismo bili dostojni Tvojih obećanja. Ne dopusti, Gospodine, da se oslanjamo samo na svoje umijeće i znanje, već da se pouzdajemo u Tvoju pomoć i veliko milosrđe. Udijeli nam zdravlje duše i tijela kako bismo trajno mogli iskazivati Tebi slavu i hvalu. A svi za koje molimo, žive ili mrtve, neka po zagovoru Tvojih svetih miljenika milostivo dobiju oproštenje svojih grijeha i zasluže stići u vječni život u nebu. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen. 

Blagoslovna molitva obitelji

 

Gospodine, budi blagoslovljen zbog svega što činiš za nas i naše obitelji.
Vjerujemo u tebe i tvoju zaštitu, pouzdajemo se u tvoju Providnost i pomoć u situacijama u kojima sami ne vidimo izlaz i rješenje.
Gospodine, ti koji si stvarno prisutan u Euharistiji, u Crkvi, u svojoj Riječi, daj da te prepoznajemo u svome supružniku, djeci, roditeljima, bližnjima i svakom čovjeku, a osobito u nerođenima, umirućima i onima koji trpe.
Blagoslovi sve one koji se zauzimaju za život u našem narodu i sve nas ohrabri da poštujemo, njegujemo, štitimo i pomažemo ljudski život kroz molitvu i konkretno djelovanje.

OČE NAŠ…

ZDRAVO MARIJO…

SLAVA OCU…

Po Kristu, Gospodinu našem. Amen