Murstetten 2013.

POSJET GROFOVIMA ALTHAN 07.09.2013.

Veliki interes je vladao u našoj župi za ovo putovanje u Austriju. Razlog takve zainteresiranosti je bio ,između ostaloga, i posjet grofu Michaelu Alexandru von Althan.

Grofovska obitelj Althan je bila u prošlosti najmoćnija aristokratska obitelj u carstvu odmah iza samoga Cara. Zauzimali su veoma visoke i odgovorne dužnosti i počasti u carstvu. U jednom trenutku povijesti obitelj Althan je bila i gospodar Međimurja.

Nakon prošlogodišnjega posjeta grofa i grofice Althan našem Draškovcu i nakon poziva da ih posjetimo u ovoj godini,evo realizirali smo to naše putovanje.

Krenuli smo u 4,00 put Austrije. Nakon nekih prometnih poteškoća ipak smo došli do prvog našeg odredišta a to je Gradišćansko mjesto Trausdorf(Trajštof). Župnikovi prijatelji,obitelj Cvitkovich(Cvitković) poslužili su nas laganim doručkom. U Trausdorfu je u prošlosti živjelo samo hrvatsko stanovništvo, ali sada se taj broj smanjio pa ih u selu živi oko 800 stanovnika, a oko 900 je Austrijanaca.  Put nas je doveo do mjesta Murstetten. U Murstettenu su nas dočekali župnik Josef Resch i grof Alexandar i grofica Maria von Althan. U veoma prijateljskom i ugodnom ozračju pogledali smo prekrsanu župnu crkvu Preobraženja Kristova. Crkva je i  zadužbina obitelji Althan a i mjesto počivališta posmrtnih ostataka te plemenitaške obitelji.

Poslije razgledanja crkve,poželjeli smo vidjeti i mauzolej obitelji Althan koji se nalazi malo poviše samog sela. Mauzolej se uređuje i restaurira. Naša želja je bila zajednička slika sa grofovskom obitelji Althan i g.Župnikom.

Imali smo posebno lijepu priliku vidjeti mnogo starih traktora na tzv.Oktober festu u Murstetenu.

Put nas je odveo u župu Wurmla. Župnik Resch upravlja s dvije župe i to s Wurmlom i Murstettenom koje zajedno broje oko 2000 vjernika. Nakon svih tih utisaka došlo je vrijeme ručka. Ručali smo u jednom seoskom gospodarstvu u Miclheldorfu. Nahranjeni dobrom hranom ,uputili smo se put Zwentendorfa.  Dočekao nas je grof Alexandar i grofica Maria. Ono što treba istaknuti je i to da su i grof i grofica bili obučeni u njihovu tradicionalnu nošnju. U veoma ljubaznom razgovoru i druženju u perivoju oko oba dvorca obitelji Althan,

poželjeli smo se i slikati ispred dvorca . Grof nam je pokazao i jedan dio gospodarstva i gospodarskih zgrada. Požalio se na nevolju koja ih je zadesila, jer ovoga proljeća bila je i velika poplava Dunava,pa im je bilo i poplavljeno preko 1000 ha zemlje. Oprostili smo se veoma srdačno s grofovskom obitelji Althan i krenuli put Badena. Obećali su nam ,ako bude moguće,da nas posjete u Draškovcu i za Rokovo 2014.

Althani smatraju Zwentendorf svojim domom te se svake godine oko Velike Gospe sastaju i dolaze iz cijeloga svijeta na druženje.

Baden- poznato turističko mjesto sa više od 50 hotela poznato i po svome najvećem Casinu u Europi. Zaustavili smo se pred hotelom Sacher i razgledali izvana sam hotel i kuću obitelji Sacher gdje je ispečena već nadaleko poznata torta Sacher. Iznad hotela vidjeli smo i ruševine nekadašnjeg grada-tvrđave iz 12 stoljeća.Vidjeli smo i prvi bečki vodovod na kojem se održava festival vina i to na 14 km dugom štandu nude se razne vrste piva i proizvoda. Nismo uspjeli vidjeti Rosarium u kojemu se nalazi preko 30 000 stabljika ruža i to preko 860 različitih vrsta. Zadnjih godina uzgajivači  ruža upotrebljavaju samo biološka sredstva u borbi protiv štetočina. Svake godine u lipnju održavaju se dani ruža "Rosentage".

Zbog kratkoće vremena nismo uspjeli vidjeti i veliki i poznati samostan Cistercita u Heiligenkreuzu,kao i još mnogo toga,ali nadamo se nekom drugom prilikom. Zahvaljujemo g.Đuri i gđi.Katici Slaviček koji su nam bili od velike pomoći u ovom našem putovanju.

Već je noć bila kada smo se našli u Trausdorfu (Trajštofu) i uz kratko druženje uz "špricer" kod obitelji Cvitković krenuli smo put Draškovca. Umorni od puta ali ispunjeni prekrasnim utiscima i veoma zadovoljni vratili smo se u svakodnevnicu ali u mislima će nam ostati ovi prekrasni doživljaji i druženja. " lijepo je imati posvuda prijatelje!" rekao je naš župnik,a grof Alexander je dodao !"..da gospodine Župniče,a vi zaista puno činite na tome povezivanju. Zahvalan sam Vam na ovome prijateljstvu". Neka ova rečenica bude kao prekrasna slika i poziv za učvršćivanje toga prijateljstva.