OBAVIJEST O LITURGIJSKIM SLAVLJIMA U VELIKOM TJEDNU

 

 

 

 

Draga subraćo svećenici,  ulazimo u vrhunac liturgijske godine, u vrijeme kada se Crkva spominje ulaska Gospodinova u Jeruzalem da dovrši svoje vazmeno otajstvo, vrijeme u kojem je Krist svojom smrću uništio našu smrt i svojim uskrsnućem obnovio naš život.

Ove godine slavlja Cvjetnice, Velikog tjedna i Uskrsa imaju posebno značenje zbog strašne pandemije Covid-19, koja je pogodila cijeli svijet. Pozvani smo da u ime Crkve, svećeničkom službom posredujemo za spasenje svijeta, očitujući jedinstvo svećeništva i Kristove službe koja neprestano traje u Crkvi. Snagom ljubavi kojom nas Krist ljubi, molitvama i brižnim pastirskim srcem, čuvajmo povjereno nam stado.

Stoga Vas molimo, uz odredbe i naputke koje je dao naš biskup i Hrvatska biskupska konferencija, temeljem općih državnih propisa te dekretima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

 

Veliki petak

9.b Za pogođene u vrijeme pandemije. Molimo i za sve one koji pate od posljedica sadašnje pandemije, da Bog i Gospodin naš udijeli zdravlje bolesnima, snagu zdravstvenomu osoblju, utjehu obiteljima koje pate, a preminulima puninu otkupljenja. Molitva u šutnji. Zatim svećenik: Svemogući vječni Bože, jedino utočište u ljudskoj nemoći, dobrostivo pogledaj na patnju svoje djece, koja su pritisnuta bolima sadašnje pandemije, i svojom milošću: ublaži trpljenja bolesnima, podaj snagu onima koji se za njih brinu, vječni pokoj udijeli umrlima, te, dok traje ovo vrijeme nevolja, molimo te, daj da svi pronađu utjehu u tvome milosrđu. Po Kristu Gospodinu našemu.Amen.

Vazmeno bdjenje

Izostavlja se blagoslov ognja i procesija svjetla s uskrsnom svijećom.

Blagoslov jela za Uskrs

U našim je krajevima od davnine uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslivlju jela koja vjernici s poštovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim vidom sudjelovanja u Kristovu Vazmu. Vazam je Kristov doista mnogostruko povezan s blagovanjem. U prvom redu, preko Euharistije, koju je Isus ustanovio na posljednjoj večeri. Pošto je s apostolima blagovao staru Pashu, ustanovio je novu Pashu svoga tijela i

krvi pod prilikama kruha i vina, i dao im da jedu i piju. To kršćani čine njemu na spomen. Ovo najuzvišenije jelo prelijeva od punine svoga blagoslova na svako jelo koje se blaguje uz molitvu i zahvaljivanje. Tako svaki vjernički obrok dobiva euharistijsko značenje. U tom smislu poseban značaj ima ovakav vjernički obrok na Uskrs, kad su učenici u Emausu prepoznali Uskrsloga u lomljenju kruha (Lk 24,13—31). I vjernici doživljavaju susret s uskrslim Gospodinom – u Euharistiji i u svojim domovima – okupljeni oko blagoslovljene hrane.

 

Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi.

Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao „kućnoj crkvi“ na način da roditelji (otac ili majka), predstojnik ili predstojnica redovničke kuće, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov na ovaj način:

Predmolitelj: (otac,majka ili djed ili baka ili netko od starijih...)

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Svi se prekriže i odgovore:

Amen.

Predmolitelj:

Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta. Kristovom smrću i uskrsnućem otkupljen je čovjek i cijeli svemir. Zato nam odsada valja živjeti novim životom. Neka nas svaki obrok podsjeća i poziva na gozbu tijela i krvi Kristove, na ljubav koju je Isus pokazao na posljednjoj večeri i na lomljenje kruha u kojem su učenici prepoznali uskrsloga Gospodina, da u blagovanju blagoslovljene hrane, u zajedništvu svoga obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi.

Oče naš…

Predmolitelj:

Svemogući Bože!

Ti si htio da učenici u Emausu

prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha.

Blagoslovi + ovaj kruh, meso, jaja…

da i mi koji ovo budemo blagovali

danas i svakog dana našega života

s vjerom susrećemo tvoga uskrslog Sina,

od njega primamo kruh života

te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća.

Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova.

Amen.

Svi se prekriže govoreći: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Prijenosi liturgijskih slavlja iz varaždinske katedrale na VTV televiziji biti će po sljedećem rasporedu:

CVJETNICA

Nedjelja, 5. travnja, u 9,00 sati

MISA VEČERE GOSPODNJE

Četvrtak, 9. travnja, u 19,00 sati

SLAVLJENJE MUKE GOSPODINOVE – VELIKI PETAK

Petak, 10. travnja, u 15,00 sati

VAZMENO BDJENJE

Subota, 11. travnja, u 22,00 sati