Otvorenje i blagoslov športske dvorane u Draškovcu

Najvažniji događaj u četvrtak bio je otvaranje Sportske dvorane Osnovne škole Draškovec. Grad Prelog je tijekom travnja 2017. godine proveo postupak javne nabave za Izgradnju sportske dvorane OŠ Draškovec te je za izvođača radova odabrana tvrtka Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca. Ugovorna vrijednost radova je 4.687,500,00 kn (s PDV-om), a u financiranju je uz Grad Prelog sudjelovati i Međimurska županija, Sukladno Sporazumu o izgradnji školske sportske dvorane OŠ Draškovec, kojeg su dana 14.3.2017. godine sklopili Međimurska županija, Grad Prelog i Osnovna škola Draškovec. Grad Prelog podržava projekt s 40 % sufinanciranja, a Međimurska županija sa 60 %. Gradnja sportske dvorane obuhvaćala je sljedeće aktivnosti: izradu projektne dokumentacije, ishođenje uvjeta i potvrda glavnog projekta, ishođenje građevinske dozvole, građevinske radove s izvedbom priključaka instalacija i vanjsko uređenje, projektantski nadzor te organizacija tehničkog pregleda, uz uključivo ishođenje uporabne dozvole. 16. svibnja 2017. godine u Osnovnoj školi Draškovec potpisan je Ugovor o izvedbi radova na izgradnji sportske dvorane Osnovne škole Draškovec između Grada Preloga i tvrtke Tehnix.d.o.o. iz Donjeg Kraljevca. Početkom rujna 2017. godine položeni su bili  temelji za dvoranu. Preko zime je stajala limena konstrukcija, krovom pokrivena. Na proljeće 2018. radovi su intenzivno nastavljeni. Do kraja kolovoza dovršena je vanjska fasada, u sanitarnim čvorovima su položene pločice te su počeli polaganjem parketa. Tehničko preuzimanje športske dvorane održano je u mjesecu listopadu.

Uz učenike Osnovne škole Draškovec, simbolično su rezanjem vrpce otvorili gradonačelnik Preloga Kolarek, župan Posavec i ravnateljica Margit Mirić. Svim su se okupljenima obratili međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga, Đuro Horvat direktor i vlasnik kompanije Tehnix d.o.o., ravnateljica škole Margit Mirić, a prostore je blagoslovio župnik Župe sv. Roka iz Draškovca Matija Vonić.

Prije samog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale.

Poštovani Prijatelji.

Velika mi je čast i zadovoljstvo obaviti blagoslov ove sportske dvorane u Draškovcu.

Moja posebna zahvala ide izvođačima radova,a na prvom mjestu nositelju izgradnje ove dvorane g. Đuri Horvat, direktoru firme Tehnix,sa svim  podizvođačima.

Zahvaljujem i našoj županiji i županu Matiji. Zahvala našem Gradu Prelogu i gradonačelniku Ljubomiru.

Potičem Vas  da i dalje ulažete u male sredine i nemojte se  sramiti ulagati u  sela jer  sela su napučila gradove. I Isusova riječ nam poručuje:“Štogod ste učinili jednome od ovih najmanjih,meni ste učinili.“

Ovom prilikom želim kratku priču podijelit sa svima vama.

Župnik u Lešću na Dobri želio je počastiti svoje župljane iseljene u Kanadi te im je ponio 40 litara rakije. Na aerodromu su ga zaustavili i ispitivali te strogo opomenuli da ne može 40 litara rakije nositi u Kanadu. On je to objasnio ovako: „U Kanadi su moji župljani i moram u 40 obitelji ići u posjete te svako od njih očekuje litru rakije. Oni su sakupili mnogo novca za obnovu tornja naše župne crkve i ovo je moja mala zahvala njima“.

Šef osiguranja je rekao da je to nemoguće. Župnik ga je pitao : „Gospodine koliko vi imate djece?“. Šef veli: „Imam petero djece“. Župnik: „Gospodine da li vi samo najstarijem djetetu dadnete

čokoladu ?“

Šef: „Ne, svakome dadnem po čokoladu“. Župnik: „Gospodine ,da li vi najstarijem i najvećem djetetu dadnete najveću čokoladu?“.  Šef: “Ne, svakome dadnem jednaku čokoladu, iste veličine, bez obzira na veličinu i starost djece“. Župnik: „Eto Gospodine, a kako bi ja došao u Kanadu, a da dadnem samo jednoj obitelji jednu litru rakije?“

Jedini svećenik koji je uspio počastiti 40 obitelji u Kanadi.

Poruka ove priče je jasna.. Nemojte samo misliti na gradove i samo njih favorizirati, i sela imaju svoje naslijeđe,vrijednosti,običaje i društveni život. Ne događaju se u selima toliko mnogo događaja kao u gradovima,ali i ono malo događanja neka se objavi,evidentira,stavi na službene stranice naše Županije i našega Grada Preloga. Veliki gradovi nisu veliki po tome što imaju veliki broj stanovnika nego što imaju veliko srce za prigradska naselja. Nismo mi u selima Vama nikakva konkurencija niti opasnost nego i male sredine imaju svoje vrijednosti koje vi u gradovima trebate promovirati.

Ova dvorana će imati svoju društvenu,sportsku,kulturnu i svaku drugu važnost za ovih naših par sela; Draškovec,Čukovec,Oporovec i Hemuševec.

Najviše od svih su svakako sretna djeca naše Osnovne škole koji će u ovoj dvorani postizati velike sportske rezultate. Svakako da će biti od svih nas daleko više poticani pojedinačni sportovi, a također i kolektivni.

Poslije samog blagoslova dvorane želim i ja dati darove koje će vam podijeliti naši nastavnici, jer danas je i blagdan svetoga Nikole. Donio sam ovdje prigodne darove, za svakoga učenika i djecu iz vrtića po jednu čokoladu iste veličine, a za odrasle 4 litre prave slavonske rakije.

Neka svima našim župljanima ovih naših sela ova dvorana bude mjesto susreta,zajedništva i ponosa.

Hvala svima.

U programu su sudjelovali učenici Osnovne škole Draškovec te Mješoviti pjevački zbor Udruge Prijatelji sv. Roka, uz voditelje Željka Sokača i učenika petog razreda Osnovne škole Draškovec Lea Dolenca. Prvo događanje u novoj dvorani održano je već u četvrtak poslijepodne, kada su svi posjetitelji uživali u predstavi Kerekesh Teatra „Krtice“, sa Janom Kerekešom u glavnoj ulozi.