Pametna pitanja za pametne glave,kviz na HKR-u

Finalno natjecanje emisije za djecu “Pametna pitanja za pametne glave” na Hrvatskom katoličkom radiju

Ekipa Osnovne škola Petar Barbarić iz Travnika u BiH - Svjećice pobjednici natjecanja

 

U napetom finalu nagradne igre za djecu “Pametna pitanja za pametne glave” održanom 14. lipnja u studiju HKR-a, osnovna škola Petar Barbarić iz Travnika u BiH - Svjećice pobijedila je osnovnu školu Draškovec - Golupčiće.

Tijekom natjecanja, koje je bilo neizvjesno do samog kraja jer su se bodovi osvajali, gubili i vodstvo preuzimalo, uživo glasom i stasom u studiju HKR-a finalisti Marko Brkić, Katarina Lovrić i Katica Barić te Antonija Balent, Simona Mihoci i Nina Sabol, dokazali su da su “pametne glavice” i da zaslužuju vrijedne nagrade koje im je pripremio HKR. Svi sudionici finala nagrađeni su Youcat Biblijom i  Katekizmom i Velikim Biblijskim kvizom s 1000 pitanja, trenirkama, kapama i majicama HKR-a, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi OŠ Petra Hektorovića iz Starog Grada na otoku Hvaru.

Nagrade su natjecateljima u podne, u prostorima Hrvatskoga katoličkog radija, uručili glavni urednik HKR Anto Mikić i ravnatelj radija Zvonimir Ancić. Natjecatelje su pripremali, i ujedno ih bodrili na natjecanju, vjeroučitelji Ivica Bajo iz Travnika i Zvjezdana Frančić iz Draškovca koji su istaknuli vrijednost međusobnog povezivanja i mogućnost posjećivanja natjecateljskih ekipa iz različitih osnovnih škola. Tijekom natjecanja podrška natjecateljima bile su rezerve ekipa Sara Kelava i Iva Zadravec. Ekipu iz Draškovca hrabrili su ravnateljica Margit Mirić i župnik Matija Vonić koji su ih dopratili na HKR. Druženje s finalistima nastavljeno je i u poslijepodnevnim satima.

“Pametna pitanja za pametne glave” zabavno je edukativna emisija, namijenjena osnovcima. U njoj su se tijekom ove školske godine, u nekoliko krugova, telefonom natjecale 23 ekipe, s po tri učenika predstavnika, šestih razreda osnovnih škola sa svih strana Lijepe naše: od Draškovca na sjeveru do Cavtata na jugu i od Vukovara na istoku do Hvara na zapadu. I ove godine natjecanje je prekoračilo granice Lijepe naše jer se u njega uključio Katolički školski centar Petar Barbarić iz Travnika, ne samo uključio već i pobijedio u finalu. Ekipe su pokazivale znanje, snalažljivost, brzinu i poznavanje prožimanja gradiva vjeronauka, povijesti, književnosti, geografije a bilo je čak i matematičkih zadataka. Nagradna igra imala je četiri  dijela:

– Slušaj tvrdnju pozorno, odgovori s: - točno ili - netočno! Svaka ekipa dobila je dvije tvrdnje i trebala je odgovoriti jesu li one točne ili ne.

– Tri netočnosti tražimo i ispravljamo! Svaka ekipa dobila je jednu Biblijsku zgodu u kojoj je tražila, i kad ih je pronašla, ispravila tri netočnosti. Biblijske zgode bile su vezane uz evanđelja proteklih nekoliko nedjelja.

– Odgovore znamo – asocijaciju otkrivamo! Postavljali smo tri pitanja, a točni odgovori na ta tri pitanja asocirali su natjecatelje na konačan odgovor – svaka ekipa rješavala je po jednu asocijaciju.

– Poredaj redom od prvog do posljednjeg! Natjecateljima smo naveli četiri osobe a oni su ih trebali poredati kronološkim redom, od najstarije do najmlađe, to jest od one koja je živjela u dalekoj do one koja je živjela u bližoj prošlosti.

 

Snježana Kirinić Grubić

Foto: Slavko Nedić

1. – natjecateljske ekipe s voditeljima emisije, gl.urednikom i ravnateljem HKR-a

              2. - pogled u studio za vrijeme natjecanja

              3. – pobjednici iz Travnika

 

POBJEDA NA NAGRADNOM KVIZU HRVATSKOG KATOLIČKOG RADIJA

 

»Pametna pitanja za pametne glave« zabavna je i edukativna emi­sija namijenjena osnovcima. U njoj su se tijekom ove školske godine telefonom natjecale 23 ekipe, s po tri učenika predstavnika šestih ra­zreda osnovnih škola iz mnogih hrvatskih krajeva te iz Travnika, BiH. Ekipe su pokazivale znanje, snala­žljivost, brzinu i poznavanje  gradiva iz vjeronauka, povije­sti, književnosti i geografije, a bilo je čak i matematičkih zadataka.

 

Ekipa učenika šestog razreda Osnovne škole Draškovec, uz mentorstvo vjeroučiteljice Zvjezdane Frančić, osvojila je drugo mjesto na nagradnom kvizu Hrvatskog katoličkog radija pod nazivom „Pametna pitanja za pametne glave“.

 

 Finale natjecanja održalo se u srijedu, 14. lipnja 2017. godine u poznatom zagrebačkom studiju s kojeg se svakodnevno emitira program  HKR-a na 103,5 MHz. Pobjedničku ekipu - Golupčići činili su Antonija Balent,  Nina Sabol, Simona Mihoci i kao rezerva Iva Zadravec. Peti član ekipe, ali ne manje vazen bila je Tara Matijačić a finalni protivnici bili su učenici Osnovne škole, Katoličkog školskog centra Petar Barbarić iz Travnika- BiH - Svijećice

 

Predstavnici Osnovne škole Travnik uvjerljivo su pobijedili našu  ekipu tijekom napetog i pravednog natjecanja. Krajnji je to rezultat cjelogodišnjeg pripremanja i pobjeda koje su marljivi učenici nizali jednu za drugom.

 

 Svi sudionici finala nagrađeni su Youcat Biblijom i Katekizmom i Velikim Biblijskim kvizom s 1000 pitanja, trenirkama, kapama i majicama HKR-a, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi OŠ Petra Hektorovića iz Starog Grada na otoku Hvaru.

 

 Finalisti su prije samog natjecanja međusobno razmijenili darove i obišli radijski studio uz pratnju voditelja Domagoja Pejića, Snježane Kirinić Grubić te ravnatelja radija - Zvonimira Ancića. Svi prisutni okusili su međimurske slatke i slane specijalitete koje je naša ekipa donijela u Zagreb, a nije izostalo ni zabavno druženje u zagrebačkom restoranu Marijino Zvono.

 

 Ovo je još jedan u nizu uspjeha Osnovne škole Draškovec koji je „zasladio“ kraj nastavne godine te školi donio nove srebrne  medalje i pobjednički pehar.