PREDSTAVLJANJE KNJIGE

13.08.2014. -SRIJEDA +1. dan trodnevnice (prezentacija "pepeljuge", poštanske dopisnice, te prezentacija monografije DRAŠKOVEC I SVETI ROK).

Na početku je mješoviti zbor "Udruge Prijatelja svetog Roka otpjevao pjesmu "Tebe tražim", Kroz večer nas je vodila Jelena Vadas; započevši riječima, hvala Vam dragi prijatelji, što ste u ovoj vrevi života, izdvojili večeras malo vremena i poklonili ga nama...225. godina postoji ova župa. Glas o lijepim i dobrim djelima daleko se čuje, stoga ćemo Vam prezentirati večeras samo mali dijelić ponekih lijepih glasova dobrote, glasova koji govore o ljepoti ove župe, crkve, o ovim dobrim ljudima koji tu žive i koji su nekad tu živjeli..Iz Filatelističkog društva "Zrinski" Čakovec, bio je gosp. Dario STELLA; koji je kazivao par riječi o "pepeljugi" (cindareli); pepeljuga je u stvari kao "reklamna poštanska marka" ali nema nominalne vrijednosti, međutim može se lijepiti na sva pisma.. da bi se njome predstavila naša župa..

- Domaći pjesnik Stjepan Madić, recitirao je svoju pjesmu Draškovska fara.

28. srpnja, 2014. HRVATSKA POŠTA JE PUSTILA U PRODAJU DOPISNICU "225. obljetnica župe DRAŠKOVEC", a o izdanju i podacima dopisnice predivno je govorila iz Hrvatske pošte gđa Milica Zamudić.

A dobar glas župe Draškovec je i Magdalena Vlah Hranjec koja je odrecitirala svoju pjesmu.

Predgovor o izdanoj monografiji napisao je Varaždinski biskup Josip Mrzljak, a voditeljica ga u cijelosti pročitala, te nadodala da je za pisanje ove knjige trebalo uistinu puno snage, hrabrosti, truda, znanja i mudrosti.. u knjizi je bezbroj podataka, statistike, kao da je knjigu pisao cijeli tim ljudi, a ne jedan čovjek..225 godina kao da je ujedinjeno u jednu cjelinu. Dragi župniče, obratila se Jelena, došli ste k nama u Međimurje iz sasvim drugog kraja lijep naše domovine i pokazali nam ljepotu života ovdje, kako se nekad tu živjelo.. i kako trebamo to poštivati, cijeniti i voljeti. Zahvaljujući Vama otkrili smo vrednote za koje nismo bili svjesni da posjedujemo. Ova knjiga ima dušu... Sva dobra djela koja su učinjena za Draškovec, vi ste okrunili svojim dobrim djelom, napisavši ovu knjigu.. hvala Vam!

Prisutnima se obratio autor knjige vlč. Matija Vonić, zahvalivši se suradnicima, napose prof.Željki Ivančok Varga, koja je knjigu korigirala i lektorirala. Predstavio je nekoliko poglavlja o kojima je pisao u knjizi.. Knjiga je izdana u nakladi 1.000 primjeraka. Tiskana je u tiskari "Letis" u Pretetincu.A sve ostale podatke najbolje je pročitati i prelistati u knjizi..

 

Odrecitirana je bila pjesma Ive Sokača "Med Murom i Dravom".

Prekrasnim glasovima pjesme Oči u oči.. zbora "Prijatelja svetog Roka završila je I. pjesnička večer trodnevnice uoči " Rokova u Međimurju". 

 

Jelena Vadas,tekst -   Suzana Slaviček,fotografije