REFERENDUM ZA BRAK

Referendum za brak muškarca i žene

90 % građana RH: Brak = žena + muškarac

Objavljeno 11. 05. 2013. u kategoriji Aktualnosti

 

Prema istraživanju agencije Hendal, provedenom prošli mjesec na uzorku od 1000 ljudi, čak 89,4 % ispitanika smatra da bi u Ustav RH trebala biti unesena odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

Anketa je provedena korištenjem kvantitativne metode CATI, telefonskog intervjuiranja, od strane obučenih Hendalovih anketara. Podaci su prikupljeni u razdoblju od 16. – 19. travnja 2013. Instrument istraživanja bio je visoko strukturirani upitnik u trajanju od oko 5 minuta. Uzorak anketiranih osoba bio je reprezentativan prema spolu, dobi, regiji, veličini naselja i obrazovanju.

Ovako velika podrška referendumskom pitanju potvrdila je pretpostavku građanske inicijative “U ime obitelji” da građani RH razumiju značaj i vrijednost bračne zajednice kakvu poznajemo.

Uprkos tome, u javnosti se u zadnje vrijeme sve češće čuju izjave koje relativiziraju i omalovažavaju vrijednosti braka i obitelji. Te izjave zalažu za zakonsku promjenu definicije braka kako bi istospolni parovi (muškarac i muškarac ili žena i žena) mogli sklapati brak, posvajati djecu ili koristiti umjetnu oplodnju. Ove izjave ne dolaze samo iz redova homoseksualnih udruga već i od nekih ministara pa čak i od predsjednika Vlade.

Kako bi trajno zaštitili obitelj i brak, koji zasad u našem Ustavu uopće nije definiran, brojne građanske i vjerske udruge formirale su građansku inicijativu pod nazivom „U ime obitelji“ i ohrabrene rezultatom ovog istraživanja pokrenule akciju prikupljanja potpisa za referendum kojim bi se brak u Ustavu Republike Hrvatske definirao kao životna zajednica jedne žene i jednog muškarca. Takav brak, kao trajna i vjerna zajednica žene i muškarca koji se vole, idealno je mjesto za rađanje i odgoj djece jer djeca trebaju i majku i oca i sigurno utočište koje pruža obitelj.

Osim toga, brak je dobar i za same supružnike jer je u braku puno češća trajna i vjerna ljubav nego u izvanbračnim, a posebice u istospolnim zajednicama.

Ovako definiran brak ne diskriminira nikoga jer svatko tko želi može sklopiti bračnu zajednicu. Da bi se neka zajednica zvala bračna zajednica, jedini uvjet je da to bude trajna veza s osobom suprotnog spola. Dakle, nitko ne priječi osobama istog spola da zasnivaju svoje zajednice koje mogu biti uređene i zakonom. Međutim, upravo bračna zajednica žene i muškarca, ima potencijal rađanja djece i stoga je pod osobitom zaštitom države.

Za raspisivanje referenduma, potrebno je prikupiti 375 000 potpisa što čini 10 % biračkog tijela RH. Potpisi će se prikupljati od 12.5. – 26. 5. na više od 2 000 lokacija u cijeloj Hrvatskoj. Kada referendum bude raspisan, za usvajanje odredbe o braku dovoljno je da za nju glasa više od polovice birača koji će izaći na referendum, bez obzira na njihov ukupni broj (po starom zakonu bilo je potrebno da na referendum izađe 1 875 000 birača, ali to više nije slučaj).

Stoga vas pozivamo da se uključite u inicijativu, pomoću koje možemo utjecati na uspostavljanje temeljnih načela države u kojoj živimo. Jedno od takvih načela je i defincija braka kao životne zajednice jedne žene i jednog muškarca i koja upravo takva treba postati ustavna kategorija. Iskoristimo ovu povijesnu priliku da kao građani RH zahtijevamo raspisivanje referenduma o ovom izuzetno važnom pitanju i pokažemo da građani mogu samostalno i neovisno o svojim autističnim političkim elitama i inozemnim lobijima, urediti vlastitu državu na logičan i pravedan način.

Sve lokacije na kojima možete potpisati Zahtjev za raspisivanje referenduma potražite na našoj stranici: http://uimeobitelji.net/lokacije/