ROKOVO U MEĐIMURJU 2014

Od 13. do 16. kolovoza u Draškovcu se slavi "Rokovo u Međimurju"

Pod nazivom "Rokovo u Međimurju" od 13. do 16. kolovoza u Draškovcu, župi Donjomeđimurskog dekanata i ove će se godine proslaviti župni zaštitnik sv. Rok, čijoj je zaštiti prije više od 250 godina u doba pošasti kuge povjereno i cijelo Međimurje.

U prigodi Rokova nekada su sve međimurske župe hodočastile u Draškovec, gdje je svetom Roku u čast podignuta zavjetna crkva na posjedu grofa Mihaela Althana, tadašnjeg vlasnika cijelog Međimurja, a posljednjih se godina zauzimanjem župnika vlč. Matije Vonića obnavlja tradicija hodočašća zaštitniku Međimurja.

Središnje euharistijsko slavlje u prigodi 254. obljetnice zavjeta sv. Roku i 225. godišnjice Župe Svetog Roka u subotu, 16. kolovoza u 11 sati predvodit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Trodnevnu duhovnu pripravu vodit će vlč. Siniša Preiner, kapelan u Prelogu koji će predvoditi mise s početkom u 18 sati u župnoj crkvi sv. Roka. Misama će prethoditi molitva krunice i litanija sv. Roka.

Prvog dana trodnevnice, u srijedu, 13. kolovoza, nakon večernje mise održat će pjesnička večer uz predstavljanje knjige "Draškovec i Sveti Rok", dopisnice i cindarele u čast 225. godišnjice Župe. U četvrtak, 14. kolovoza nakon večernje mise u Perivoju sv. Roka održat će se nastup puhačkih orkestara i KUD-a Seljačka sloga Prelog, a bit će održane i dječje radionice. 

Na blagdan Velike Gospe, u petak, 15. kolovoza nakon misnog slavlja u župnoj crkvi organizira se koncert klasične glazbe i zborova. Na Rokovo, u subotu, 16. kolovoza, jutarnja misa bit će u 7.30 sati. U 9 sati proslavit će se misa za bolesnike s podjelom bolesničkog pomazanja, koju će predvoditi o. Lujo Jeđud.

U 10.40 sati kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka središtem mjesta do Perivoja sv. Roka gdje će biskup Mrzljak u 11 sati predvoditi zavjetno misno slavlje.

Uslijedit će blagoslov životinja i kruha. U 14 sati započinje Draškovski sejem s naglaskom na tikvu, u 15:30 sati slijedi otvaranje izložbe "Dišeči duh prošlosti", u 16 sati započinje pokazna vježba Kinološkog društva Varaždin, a u 17 sati svojim programom će se predstaviti članovi KUD-a Sumeg.

Od 18 sati slijedi Večernjica, a "Rokovo u Međimurju" završava u 19 sati kada će se u Perivoju kod župne crkve održati 8. Festival duhovne glazbe "Sv. Rok".