ROKOVO U MEĐIMURJU 2019. Doživljaj Rokova

Vjernici su u Draškovcu obilježili 259. obljetnicu zavjeta svetom Roku. Moleći da ih zaštiti od stočne kuge, davne 1760. godine stanovnici Međimurja obećali su da će sagraditi crkvu u čast svetom Roku. Svoj su zavjet ispunili te u Draškovcu utemeljili Župnu crkvu sv. Roka.

Tradicija hodočašća i zavjet svetom Roku proslavljeni su četverodnevnim događanjima za vrijeme trajanja manifestacije „Rokovo u Međimurju“, od 13. do 16. kolovoza 2019. Središnje slavlje započelo je u petak, 16. kolovoza 2019., kada je u jutarnjim satima krenula svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka. Središnje misno slavlje predvodio je varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka.

Kako se povodom Rokova već tradicionalno nudi i mnoštvo popratnih sadržaja, po završetku svete mise otkrivena je bista slikarici na staklu Kati Dolenec, rodom iz Draškovca. Bistu su uz pomoć ravnateljice Muzeja Croata Insulanus grada Preloga Ive Kožnjak, otkrili mališani iz vrtića „Fijolica“.

Rokovo su uz hodočasnike iz Međimurja i susjednih županija pohodili i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća grada Preloga Đuro Ujlaki te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije grada Preloga Željko Poredoš, a za dobru organizaciju tradicionalno je zaslužan župnik Župe Sv. Rok, Matija Vonić.

Spomenimo kako ove godine Rokovo ima i humanitarnu notu – osnovna nakana modne revije  „Od Roka do našega doba“ je dobrovoljnim prilozima pomoći „Udruzi slijepih Međimurske županije“.www.sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr

POZDRAVNI GOVOR ŽUPNIKA -Matija Vonić

/Pozdravni govor za Rokovo u Međimurju 2019/

FALEN BUDI JEZUŠ KRISTUŠ.

Poštovani Oče biskupe . Još jedno Rokovo je pred nama. Radosni smo zbog Vaše prisutnosti i od srca Vas pozdravljamo.

Moje  drage i cjenjene kolege svećenike na čelu s našim dekanom Antunom sve srdačno pozdravljam

Naše civilne vlasti…župana g. Matiju Posavec i našeg gradonačelnika Preloga g. Ljubomira Kolareka s njihovim suradnicima toplo pozdravljam i zahvaljujem na darežljivosti.

Pozdravljam vas dragi hodočasnici svetomu Roku u jedinu zavjetnu crkvu posvećenu svetom Roku u Međimurju. Dolazite  iz cijeloga našeg Međimurja i Podravine, dijela Slovenije i Mađarske, želim Vam uslišanje svih Vaših molitava po zagovoru svetog Roka.

Naša župa slavi ove godine i 230. godišnjicu od osnutka. Župa je osnovana 30.studenoga 1789.g. na blagdan svetog Andrije. Ove godine ćemo imati i duhovnu obnovu za cijelu našu župu 29., 30. studenog i završetak će biti u nedjelju 01.prosinca,a predvoditi će ju nadaleko poznati misionar Zvonko Vlah, DI; čiji korijeni su iz naše župe iz sela Oporovec.

Pozdravljam i sve liječnike, veterinare, uzgajivače stoke, zatvorenike, pekare..Na poseban način pozdravljam bolesnike, poljoprivrednike, invalide, kirurge, hodočasnike, ljekarnike, grobare, krivo optužene osobe, a također i uzgajivače pasa. Svi su oni na poseban način povezani sa sv.Rokom.

 

Posebno pozdravljam i zahvaljujem našim Dobrotvorima i donatorima, da ih nabrajam bilo bi ih puno i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom slavlju, iskrena Hvala.

 

Pozdravljamo sve naše prijatelje u Montpelieru,Veneciji i Šimegu .

 

Poslije svete mise i obilaska oltara u našoj župnoj crkvi, otkriti ćemo bistu našoj Kati Dolenec r. Sokač, nadaleko poznatoj slikarici na staklu,rođenoj u Draškovcu.

Dobro je činiti dobro. Ovim putem Vas i pozivam na Humanitarnu modnu reviju u 20,00 u našu sportskoj dvorani. Sav naš dobrovoljni dar ići će za potrebe Udruge slijepih međimurske županije.

Ljubav najbolje vidi a dobrota Vašeg srca će progovoriti u darežljivosti ovoj plemenitoj akciji. Dođite.

Danas trebamo zastati pred svetačkim likovima kršćanske prošlosti koji su pokazali da se ispunjen život ne sastoji u nagomilavanju užitaka, pozicioniranju ili pasivnom promatranju, nego u prepoznavanju tuđih potreba kojima se može darovati sebe. Zato Roka možemo s pravom smatrati proročkim glasom iz kojeg odjekuje poziv na usredotočenost srca na ljudske teškoće, izgubljenosti i zastranjenja. Riskirajući vlastiti život – a to nije mala stvar – znao je da se Bogu ne može prići zaobilazeći čovjeka.

Oče biskupe predvodite ovo naše slavlje.