SAJAM CVIJEĆA-Pordenone 2018

SAJAM CVIJEĆA-PORDENONE 2018

Ljepota cvijeća privlači čovjeka i duhovno ga uzdiže prema ljepoti Božje prirode.Naša župa je posjetila nadaleko poznati sajam cvijeća u talijanskom gradu Pordenone-u. U ranim jutarnjim satima u subotu 10.03. otputili smo se našem cilju. Autobus je bio pun naših župljana,a pridružili su nam se i nekolicina vjernika iz susjednih župa.Iznenadili smo se velikom broju posjetitelja u 50-ak autobusa.Naš vodič g. Mijo Rak iz agencije "Smisao života" je osigurao ulaznice za nas.Puna 3 sata smo uživali u razgledavanju i po preporuci našeg župnika Matije,prvo se pregleda sve pa potom i kupi ono što je najpovoljnije. Ruke su nam bile pune raznog cvijeća i voća. Da spojimo i ljepotu cvijeća sa duhovnim,krenuli smo prema gradiću Akvilei.Talijanski gradić na mjestu antičke Akvileje, Aquilee na furlanskom dijalektu, danas ima preko 3.400 stanovnika, pripada provinciji Udine, i uz Ravennu, najvažnije je arheološko nalazište sjeverne Italije.Kao godina osnivanja bilježi se 181.g. prije Krista.Patrijarhalna bazilika je veličanstvena građevina s podnim mozaikom, a igrala je ključnu ulogu u pokrštavanju velikog dijela središnje Europe u ranom srednjem vijeku. Ovu baziliku s ravnim krovom podigao je patrijarh Poppo 1031. godine na mjestu starije crkve, a dogradio ju je 1379. godine patrijarh Marquad u gotičkom stilu. U Bazilici smo imali svetu misu,u kojoj smo se sjetili svih nama dragih prijatelja i župljana, a potom i razgledali unutrašnjosti same bazilike. Predivne freske u kripti te prekrasan podni mozaik ostvili su nas bez daha. Uz okrepu i fotografiranje,krenusmo put Trojana. Možemo reći da se autobus doslovno tresao od smijeha viceva i šala. Naš vodič je ispričao mnoštvo viceva i na taj način uljepšao nam ovo divno putovanje,a povremeno se i naš župnik pridružio pokojim vicem.

Nakon ovoga putovanja usmjeravamo se prema slijedećem našem hodočašću a to je Mariazell u Austriji predviđeno za 07.04. Autobus od 60 putnika i hodočasnika je ispunjen, a imamo i 20-tak rezervi. Naš vodič Mijo je predložio da se uoči prve nedjelje adventa upriliči još jedno hodočašće u Mariazell.

Radujemo se ponovnom druženju i zajedništvu. Za posebnu pohvalu su naši dragi župljani koji su ponovno pokazali svoje zajedništvo. Naka nas sve blagoslovi i čuva dobri Bog.

Fotografije: Danijela Smolek-Lengelić

Tekst: Matija Vonić,župnik