Župa Draškovec u Glasu Koncila

Na sjeveru Republike Hrvatske u Međimurskoj županiji, u ravničarskoj ljepoti smjestilo se naselje Draškovec. Pravilnim širokim ulicama s obiteljskim uređenim kućama u sastavu je Grada Preloga. U njemu se nalazi istoimena župa koja pripada Varaždinskoj biskupiji, a posvećena je svetom Roku, a nalazi se u Donjomeđimurskom dekanatu.

Župom upravlja Matija Vonić koji u predstavljanju kaže: »Župa Draškovec osnovana je 30. studenoga 1789. Povećanjem pučanstva u Međimurju osjetila se potreba za osnivanjem novih župa. Tako je župa Draškovec formirana od pet sela: Draškovec, Donji Kraljevec, Oporovec, Hemuševec - koja su izdvojena iz župe Prelog, a selo Čukovec izdvojeno je iz župe Donji Vidovec. Sjedište župe je u Draškovcu. Zapravo, kad se uzme razlog sjedišta, Draškovec je izabran zato što je to bila jedina zavjetna crkva u Međimurju. Grof Althan, preko svoga opunomoćenika i upravitelja Međimurja Jurja pl. Osterhubera, zavjetovao se 27. svibnja 1760. da će, ako kuge nestane iz Međimurja, izgraditi zavjetnu crkvu u čast svetome Roku. Kuge je nestalo i crkva je izgrađena.«

Prema statistici, župu naseljava oko 3100 stanovnika, a od toga je oko 3000 katolika. U prošloj godini u župi je bilo 46 umrlih, a 24 upisano je u maticu krštenih. Krizmanika bude do 30, a tako i prvopričesnika. »Iz župe je poniknulo 32 duhovna zvanja, što svećenička što redovnička. Među njima je bilo veoma uglednih i školovanih ljudi. Ponosni smo na zvanja iz naše župe. K tome, naša župa godine 2014. slavi 225. obljetnicu osnutka. Pripremamo se za taj jubilej koji ćemo proslaviti i povezati s Rokovom«, kaže župnik Vonić.