Župna biciklijada podravskim putevima starine

Minule nedjelje podravskim putevima krenulo je ukupno 54 biciklista iz župe Draškovec - Donji Kraljevec. Puni energije, pozitivizma i s osmijehom na licima krenulo se uz rijeku Dravu, prema Donjoj Dubravi, a onda skrenulo prema podravskom mjestu Rasinja, 10 km smješteno zapadno od Koprivnice.

Ondje je župnik župe Draškovec, vlč. Matija Vonić službovao 90-tih godina. Razgledala se crkva sv. Križa, oronuli dvorac baruna Inkeya iz 19.stoljeća, zatim rasinjsko jezero te galerija slika i starih predmeta u tom mjestu. Župnik Vonić kod svake je stanke ispričao kako povijesne činjenice, tako I priče vezane za ovaj kraj, barune, ujedno i ljude s kojima je ovdje živio i radio.

 

Inače, na površini od desetak hektara nalazilo se nekoć vlastelinsko sjedište u Rasinji. Bio je to sklop dvorca, perivoja, gospodarskih zgrada s vrtom i župne crkve s vlastelinskim grobljem. Gotovo dva stoljeća Rasinja je bila u posjedu plemićke obitelji Inkey de Pallin. Nažalost, danas je poprilično zapušteno i imanje, i dvorac i perivoji.

Već pomalo umorne, žedne i gladne bicikliste dočekalo je veliko gostoprimstvo i srdačnost obitelji Gudan na njihovom seosko-turističkom imanju. Iz priloženih fotografija može se vidjeti okrepa i ugodni odmor u predivnom eksterijeru i interijeru.

 

Pri kraju dana, u predvečerje stiglo se i do malog mjesta Kutnjak gdje se razgledala galerija umjetnika Zvonimira Krancelbindera koji je ujedno oslikao kapelu sv. Florijana u Donjem Kraljevcu.

Već za mraka stigli su biciklisti u svoja mjesta, domove, dobro raspoloženi, iako umorni ali puni optimizma i energije za početak novog radnog tjedna. 


Slike i tekst:D.S.Lengelić